x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul General al României, despre corupția din sistemul judiciar. „Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege”

Procurorul General al României, despre corupția din sistemul judiciar. „Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege”

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2024   •   10:00
Procurorul General al României, despre corupția din sistemul judiciar. „Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege”
Sursa foto: Antena 3 CNN

Procurorul General al României, Alex Florența, a recunoscut existența corupției în sistemul judiciar și a promis acțiuni hotărâte pentru a combate acest flagel. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, Florența a subliniat necesitatea unor modificări legislative pentru a întări transparența și eficacitatea investigațiilor.

„Niciodată un procuror sau un judecător nu a fost mai presus de lege, cum cred că niciun cetățean din România, indiferent de categoria profesională din care face parte. Acesta este un deziderat al nostru în permanență," a declarat procurorul general.

Florența a identificat blocaje la nivelul secției de Anchete Speciale, explicând că din 14 procurori potențiali, doar trei sunt actualmente în funcție. Acest lucru se datorează, în parte, lipsei de solicitări voluntare și a lipsei unei obligații de motivare a deciziilor de respingere din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„În lipsa unei motivări, procurorii care poate ar dori să se înscrie într-o astfel de procedură devin total nemotivați. Soluția noastră este modificarea legii 49 care să permită Procurorului General să solicite plenului desemnarea unui procuror în măsura în care nu există o solicitare voluntară din partea acestora. Acest proiect cu siguranță va fi promovat în Parlament," a subliniat procurorul Alex Florența.

Cu toate acestea, Florența a asigurat că sunt întreprinse toate eforturile pentru a gestiona cazurile de corupție semnalate și pentru a le documenta în mod corespunzător. 

×