x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Rețea de falși pensionari în Vrancea. Mită pentru fiecare an de vechime în muncă. Întâlniri în cimitire și biserici

Rețea de falși pensionari în Vrancea. Mită pentru fiecare an de vechime în muncă. Întâlniri în cimitire și biserici

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2023   •   17:45
Rețea de falși pensionari în Vrancea. Mită pentru fiecare an de vechime în muncă. Întâlniri în cimitire și biserici

Angajați de la Primăriei Ianca, din județul Vrancea, au falsificat timp de un deceniu adeverințe pentru vechime în muncă pentru persoane care voiau să primească pensia minimă de stat.

Beneficiarii plăteau mulți bani pentru a obține documentul, astfel că un an de vechime costa 200 de lei. Totodată, întâlnirile cu salariata instituției se petreceau în cele mai inedite locuri, prin gări, cimitire, biserici. 

Așa s-a dezvoltat o adevărată rețea, cu reguli bine stabilite, care și-a desfășurat activitatea în perioada 2012-2022. Întreaga operațiune s-a oprit după o plângere la DNA. Unei persoane care își cumpărase vechime în muncă în acest fel i-a fost resppins dosarul de către Casa Județeană de Pensii Suceava, după ce un lucrător al instituției și-a dat seama că actele sunt false. 

Cu ajutorul interceptării telefoanelor funcționarilor corupți de la Primăria Ianca, a fost dezvăluită o rețea, întinsă în mai multe comune din județ. Zeci de persoane au beneficiat astfel de pensia minimă pe baza documentelor false, scrie ziare.com. 

Procurorii DNA au arestat, în martie 2022, două funcționare ale primăriei din Ianca, Romica Pavel și Virginia Ungureanu. Totodayă, 74 de persoane, majoritatea cu vârste de peste 60 de ani, au fost descoperite că s-au folosit de actele false, pentru a obține pensia minimă. 

Aceștia erau aleși de angajații primăriei după mai multe criterii, astfel că beneficiarul trebuia să aibă circa 60 de ani pentru a se calcula că și-au început activitatea la CAP Ianca în jurul vârstei de 15 ani. De asemenea, aveau grijă ca vechimea din cartea de muncă să nu se suprapună cu presupusa muncă la CAP.

”Grupul infracțional a adoptat unele măsuri pentru toți membrii în scopul disimulării caracterului ilicit al faptelor în sensul că evitau să vorbească direct la telefon folosind în schimb termeni codificați cum ar fi: rețetă pentru adeverință, saci pentru anii de vechime, boabe/porumb pentru bani, iar întâlnirile dintre membrii grupului și beneficiari se stabileau în zone izolate (ieșirea din oraș, cimitir, curtea unei biserici) sau foarte aglomerate (gară CFR, în oraș)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Majoritatea beneficiarilor de adeverințe false și-au recunoscut vinovăția. 

 

 

 

×