x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Patru reținuți în dosarul de infracțiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

Patru reținuți în dosarul de infracțiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

de Redacția Jurnalul    |    22 Sep 2023   •   20:15
Patru reținuți în dosarul de infracțiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

Patru persoane au fost reținute într-un dosar de infracțiuni economice cu criptomonede. Potrivit anchetei, s-ar fi realizat transferuri frauduloase de criptomonede din contul unui cetățean britanic către diferite portofele digitale. Prejudiciul depășește 2 milioane de euro.

În urma a 3 percheziții domiciliare efectuate joi de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în municipiul București și județul Mureș, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, telefoane mobile și o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar și o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deținere.

„Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetățean britanic, de 35 de ani, care intenționa să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacții directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacționare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbați din municipiul București și din județul Mureș. Din grupul respectiv ar fi făcut parte și un bărbat, de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor. Sub pretextul realizării tranzacției, acesta i-ar fi solicitat cetățeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacțiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacția”, transmite Poliția Română.

La câteva zile după acea întâlnire, bărbații ar fi revenit, context în care ar fi reușit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.

La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menționat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.

În baza investigațiilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.

Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, pentru audieri.

În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Cercetările se fac într-un dosar penal privind sâvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire.

La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: reţinut criptomonede prejudiciu