x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Români care au înșelat peste 400 de norvegieni, prinși în Capitală

Români care au înșelat peste 400 de norvegieni, prinși în Capitală

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   13:30
Români care au înșelat peste 400 de norvegieni, prinși în Capitală

Doi români, pe numele cărora autoritățile norvegiene au emis mandate europene de arestare, au prinși de polițiștii și procurorii DIICOT în urma unor percheziții făcute în București. Instanța a dispus miercuri predarea celor doi autoritățile judiciare norvegiene.

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut cinci percheziții domiciliare în București, la cererea autorităților judiciare norvegiene.

Acestea, la sesizarea Autorității Norvegiene pentru Trafic Rutier, au declanșat o anchetă penală pentru fraude, în urma derulării unor proceduri de reînmatriculare a vehiculelor.

Din investigații a reieșit că mai mulți suspecți au trimis mesaje SMS persoanelor care au raportat recent transferul dreptului de proprietate asupra unui autovehicul pe site-ul Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor și le-ar fi informat că notificarea cu acest conținut nu a fost înregistrată, fiind necesară accesarea unui hyperlink.

„Persoanele care ar fi recepționat astfel de mesaje și ar fi urmat instrucțiunile, ar fi fost redirecționate pe o pagină web falsă, cu caracteristici asemănătoare paginii oficiale a Autorității pentru Reînmatricularea Vehiculelor. În continuare, având reprezentarea că se află pe un site legitim, victimele ar fi introdus datele de BankID (cheie de identificare folosită de titular pentru logare la bancă) pe pagina de phishing (falsă), punându-le astfel la dispoziția făptuitorilor. Aceștia le-ar fi folosit ulterior, efectuând tranzacții din conturile bancare ale victimelor, sumele astfel sustrase fiind utilizate pentru achiziționarea de bunuri și servicii sau transformate în cryptomonedă”, arată polițiștii.

În mai multe situații, produsele ar fi fost comandate cu livrare/ridicare la puncte de colectare din București sau alte locații din România.

Până în prezent, autoritățile norvegiene au identificat peste 400 de cetățeni din această țară, care au fost înșelați prin utilizarea paginii false de internet.

În urma perchezițiilor făcute în București au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile, sisteme amovibile de stocare a datelor, laptopuri, precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere, iar, ulterior audierilor desfășurate la sediul DIICOT, doi cetățeni români, pe numele cărora autoritățile norvegiene au emis mandate europene de arestare, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București.

Miercuri, instanța a dispus punerea în executare a mandatelor de arestare și predarea celor doi cetățeni români către autoritățile judiciare norvegiene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: români prinși inselat