Comisia Europeană a publicat Draftul final al Raportului MCV pentru anul 2018, privind România și Bulgaria, documentul fiind considerat de experți drept cel mai dur din ultimii zece ani. Sunt atacate toate progresele pe care România le-a făcut pentru combaterea abuzurilor din Justiție și, evident, Guvernul, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii. Raportul atrage atenția, în mod dictatorial, că România nu a implementat obligatoriu recomandările din Raportul MCV precedent, cu toate că acestea aveau, așa cum sunt și numite, calitatea de recomandare. Bulgaria scapă de mecanismul instituit, la aderarea la UE, însă va fi monitorizată de un alt mecanism nou înființat, denumit „monitorizarea Statului de Drept”. Cât despre România, experții Comisiei au o mare problemă cu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Raportul este o copie fidelă a propagandei #rezist, din ultimii trei ani, de la București și a reprezentanților statului subteran.
Într-un comunicat de presă care face un rezumat al Raportului, Comisia Europeană „regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV”. Documentul mai arată că „evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019, Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV”.
Singura lăudată este Ana Birchall. Nu miră pe nimeni
De asemenea, Comisia Europeană „a salutat faptul că, în iunie, guvernul român și-a exprimat dorința de a-și reconsidera abordarea”. Mai exact, de când Ana Birchall l-a înlocuit în funcția de ministru al Justiției pe Tudorel Toader, iar agenda acesteia se suprapune perfect cu cea a #rezist și a taberei pro-Kovesi din Justiție. „Comisia constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări și în dialogul cu sistemul judiciar. Comisia așteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât și de altă natură. Pentru a se realiza progrese în această direcție, vor trebui luate măsuri concrete legislative și administrative, astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru”, se subliniază în comunicat.
CE amintește că Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției și a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului, MCV se va încheia „atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României”.
Secția de Investigare a infractorilor din Justiție le stă în gât celor de la Bruxelles
Interesant este că, pentru prima dată, în raportul MCV se notează faptul că activitatea DNA cunoaște o descreștere semnificativă și că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate. În același raport, experții europeni fac referire și la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, arătând că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările comisiei de la Veneția în privința acesteia. Total fals, deoarece această Secție este rezultatul solicitărilor multor magistrați judecători aflați în permanentă presiune a DNA, pe vremea Laurei Kovesi.
Iar Comisia Europeană își permite să critice și Consiliul Superior al Magistraturii. La final, Raportul MCV trasează un nou „To Do List” pentru România. Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare. Se recomandă revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).
Se cere suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie; relansarea procesului de numire a unui procuror- șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție; numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții; Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
În domeniul Legislației penale, Comisia ordonă înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală și relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.
Dubla măsură. Bulgaria, apreciată de experții de la Bruxelles
În timp ce România, care și-a permis să facă ordine, măcar în punctele esențiale, în ceea ce se numește Justiție, este pusă la zid, Comisia Europeană recomandă scoaterea Bulgariei de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției. CE este de părere că progresele făcute de Bulgaria sunt suficiente pentru a ajunge la îndeplinirea angajamentelor făcute în momentul aderării la UE, în 2007, potrivit unui comunicat de presă al CE.
„Bulgaria va trebui să continue eforturile pentru a traducerea în legislație a angajamentelor asumate. Bulgaria va trebui să monitorizeze implementarea continuă a reformelor, prin intermediul unui nou consiliu post-monitorizare. Atât consiliul post-monitorizare intern, cât și mecanismul european (care va superviza toate statele membre, n.r) ar trebui să sprijine sustenabilitatea și ireversibilitatea reformelor, chiar și după ridicarea MCV pentru Bulgaria. Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va lua în considerare observațiile Consiliului și ale Parlamentului European”, se arată în Raport.
Chiar și foarte „ascultătoare”, Bulgaria nu scapă de monitorizare, chiar dacă scapă de MCV. „Responsabilitatea de a asigura respectarea statului de drept și funcționarea statului este o responsabilitate constituțională internă a tuturor guvernelor naționale față de cetățenii lor. Este și responsabilitatea față de Uniunea Europeană și celelalte state membre. Astfel, problemele semnalate de consiliul post-monitorizare vor intra în cadrul viitorului mecanism al UE pentru statul de drept”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis: „Dumnealui este responsabil”
Premierul demis Viorica Dăncilă consideră că președintele Klaus Iohannis este vinovat pentru criticile aduse în raportul MCV. Dăncilă susține că Iohannis este cel care a blocat numirea unui ministru al Justiției și, pe cale de consecință, au fost blocate și numirile procurorilor șefi pentru marile Parchete. „Domnul președinte ar trebui să răspundă, pentru că dacă îmi aduc bine aminte, domnul președinte trebuia să pună în aplicarea decizia CCR, domnul președinte trebuia să pună un ministru la Justiție și mă refer la Dana Gîrbovan, un magistrat foarte apreciat la nivel național. Deci cred că ar trebui să dea mai multe răspunsuri legate de MCV domnul președinte”, a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul interimar este de părere că acest raport MCV „ar trebui să reflecte ceea ce a făcut fiecare dintre noi, că nu trebuie politizat și trebuie să lăsăm magistraților să ia măsurile cei din Justiție, fără ca politicul să intervină. Dacă vrem o justiție independentă. Dar când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența justiției”.