x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Scandal în PNL. Partidul poate pierde banii investiţi în campania electorală

Scandal în PNL. Partidul poate pierde banii investiţi în campania electorală

de Andreea Dumitrache    |    24 Feb 2017   •   09:40
Scandal în PNL. Partidul poate pierde banii investiţi în campania electorală
Sursa foto: DIANA OROS

Şi cu un scor dezastruos la alegerile parlamentare, şi cu banii luaţi. Aşa s-ar putea trezi liberalii după ce în campania electorală pentru alegerile parlamentare au apelat la serviciile agenţiei lui Felix Tătaru. Surse din interiorul PNL susţin că strategul lui Iohannis ar fi lucrat, de fapt, pentru Dacian Cioloş, însă Tătaru dă vina pe fostul şef de campanie, edilul Gheorghe Falcă.

 

Discuţiile aprinse din interiorul PNL sunt legate de suma încasată de agenţia lui Felix Tătaru. Acesta susţine că a primit în jur de 320.000 de euro, în timp ce surse liberale au declarat pentru Jurnalul Naţional că şeful GMP ar fi încasat, în realitate, aproape 600.000 de euro pentru serviciile prestate. Astfel a apărut o mare problemă în PNL. Potrivit legislaţiei electorale, pentru decontarea banilor de la bugetul de stat este nevoie de toate chitanţele şi documentele justificative pentru fiecare serviciu achiziţionat, documente care trebuie înaintate de fiecare filială judeţeană a PNL, în numele tuturor candidaţilor care s-au luptat pentru un loc în Parlamentul României. În această perioadă se depun actele la Autoritatea Electorală Permanentă pentru decontarea banilor de la bugetul de stat. Potrivit unor surse din partid, Tătaru nu deţine chitanţele pentru fiecare filială judeţeană, chiar dacă a lucrat cu anumiţi candidaţi din teritoriu. În ultima şedinţă a Comisiei de unificare a PNL au existat discuţii aprinse pe această temă. Mai mulţi dintre liderii PNL i-au sărit în cap şefului de campanie, Gheorghe Falcă, pentru că el ar fi trebuit să ştie exact ce să-i ceară lui Felix Tătaru, astfel încât să se respecte legislaţia electorală.

 

„Să plătească din propriul buzunar”

Surse participante la discuţie au declarat pentru Jurnalul Naţional că aproape jumătate din filialele din ţară au această problemă şi riscă să nu primească banii de la bugetul de stat. „ Ne-am trezit cu următoarea situaţie. Fiecare candidat a dat la filiala lui bani, fie luaţi prin împrumut de la bancă, sau au strâns donaţii. Banii plătiţi către firma lui Felix Tătaru s-au dat o parte de la centru, iar pentru restul s-au emis facturi ca şi cum s-ar fi făcut servicii de consultanţă pentru filiale. Firma lui Tătaru ne-a transmis chitanţele, dar nu sunt chitanţe pentru fiecare filială care a plătit, sunt documente justificative pentru centru, pentru partid. AEP cere clarificări, spun că nu aceasta este formula legală. Deci suntem în pericolul de a nu ne lua banii pentru campanie” au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din PNL. Gheorghe Falcă s-a apărat în şedinţă şi, potrivit aceloraşi surse, a precizat că dacă el nu are această problemă la Arad, şi ceilalţi lideri de filiale ar fi trebuit să ştie ce să facă. Liberalii îl consideră vinovat şi pe cel care era secretar general în acea perioadă, liderul PNL Bihor Ilie Bolojan. Cei doi, Falcă şi Bolojan, sunt aşteptaţi să vină cât mai rapid cu o soluţie pentru ca partidul să nu rămână fără banii investiţi în campanie. Unii liberali ameninţă chiar că-i vor pune să plătească din propriul buzunar pe cei doi primari.

 

600.000 de euro ar fi încasat agenţia lui Felix Tătaru în contul eşecului suferit de PNL

 

×
Subiecte în articol: Felix Tătaru