Aflat în platoul emisiunii Sinteza Zilei, avocatul Adrian Cuculis susține că vinovații de procesul istoric cu Roșia Montană, în care România ar putea să plătească miliarde de dolari, ar trebui să fie acuzați de trădare.
”Lucrurile sunt destul de simple. Privite prin prisma dreptului penal, se traduce ca fiind trădare. Dacă te uiți la ce ați prezentat în seara asta – nepriceput fiind – nici nu trebuie să faci o analiză profundă.
De asta se asigură asistența juridică în momentul în care intri într-o tranzacție internațională: ca să ții cont de sfaturile persoanelor respective, pentru că îmi închipui că s-au plătit niște onorarii acolo.
Ori tu, dacă nu te raportezi la acele sfaturi juridice, înseamnă că ai plătit onorariile respective degeaba”, a spus Adrian Cuculis, la Sinteza Zilei.
Cuculis: Parchetul General ar trebui să se autosesizeze
Acesta mai spune că scandalul Roșia Montană nu este primul în care România este acuzată că a încălcat drepturile unor investitori.
”Acest caz seamănă izbitor cu cazul fraților Micula, că nu suntem la prima năzbâtie la nivel național și internațional. Noi am mai venit și am încălcat niște drepturi ale investitorilor în România. Dacă tot ai semnat contractul respectiv, hai să vezi – dacă vrei să te retragi – care sunt consecințele minimale pentru țară”, susține Cuculis.
Avocatul mai spune că Parchetul General ar trebui să se autosesizeze.
”Din punctul meu de vedere, avem un Parchet General care ar trebui să se autosesizeze pe baza acestor documente pe care le vedem în premieră la dumneavoastră. Deci tu ai un litigiu internațional, ești deja în culpă pentru că s-a inițiat litigiul respectiv și tu vii și îngreunezi și mai tare situația României. Soluția era să suspenzi procedura”, a explicat acesta.
România va afla, vineri, decizia în procesul istoric privind Roșia Montană, în care Gold Corporation cere despăgubiri de miliarde de dolari.
Un grup de 15 experţi jurişti de la Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului se va implica în gestionarea cauzelor privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) sau a unui alt tribunal arbitral internaţional.
Potrivit șefului Cancelariei primului-ministru, Alexandru-Mihai Ghigiu, Gold Corporation a solicitat României daune în valoare de 6,7 miliarde de euro, pentru că Roșia Montană a fost trecută în patrimoniul UNESCO.