Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, joi, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că a depus "cu bună credinţă" toate eforturile pentru a îndeplini condiţiile impuse de procurorii anticorupţie, arătând că nivelul acestor condiţii este "destul de mare".
"Am depus cu bună credinţă toate eforturile să mă încadrez în cerinţele dânşilor (ale procurorilor- n.r.). Sper de data aceasta să fi reuşit şi să ating nivelul acesta destul de mare la care au fost ridicate condiţiile", a declarat Ghiţă.
Întrebat dacă a putut negocia asupra nivelului cauţiunii de 13 milioane de euro, deputatul a spus că nu crede că există vreo persoană care să negocieze cu procurorii.
"Nu ştiu dacă există procedura aceasta, nu cred că astăzi în ţară cineva negociază cu vreun procuror de la DNA. De aceea, ca orice om, trebuie să te supui acelor cereri, fie că ţi se par mari sau mici şi să aştepţi decizia respectivului procuror. Nu văd alt fel de a pune problema astăzi", a mai spus Ghiţă.
Sebastian Ghiţă s-a prezentat, joi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti, în contextul în care aceasta este ultima zi în care poate depune cauţiunea stabilită de procurori în dosarul în care este cercetat pentru şantaj, dare de mită şi folosire de informaţii nedestinate publicităţii.
Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, lunea trecută, garanţii mobiliare şi imobiliare în contul cauţiunii de 13 milioane de euro stabilită de procurorii anticorupţie, surse declarând la acel moment că respectivele bunuri aparţin unei societăţi controlate de parlamentar.
Ulterior, DNA Ploieşti a respins cauţiunea depusă de Ghiţă, pe motiv că bunurile nu acopereau suma de 13 milioane de euro, procurorii acordându-i termen până joi pentru a depune noi garanţii, astfel încât întreaga sumă să fie acoperită.
Măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost dispusă de procurorii DNA Ploieşti la data de 31 martie, după ce Camera Deputaţilor a respins cererile privind reţinerea şi arestarea parlamentarului.
Deputatul este urmărit penal în acest dosar pentru două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; două infracţiuni de dare de mită; şantaj; cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi penal procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas. Aceştia sunt acuzaţi că au permis accesul deputatului la informaţii dintr-un dosar care nu erau destinate publicităţii, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar şi în protejarea intereselor unor persoane şi firme cercetate în cauza respectivă. AGERPRES