x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Secţia de Procurori de la CSM face scut în jurul lui Augustin Lazăr

Secţia de Procurori de la CSM face scut în jurul lui Augustin Lazăr

de Ion Alexandru    |    20 Noi 2018   •   08:22
Secţia de Procurori de la CSM face scut în jurul lui Augustin Lazăr

Toţi cei cinci membri ai Secţiei pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au votat, ieri, împotriva raportului întocmit de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prin care a fost declanşată procedura de revocare din funcţia de procuror general al României a lui Augustin Lazăr. Singurul vot “pentru” a fost al lui Tudorel Toader, care, în timpul şedinţei, a avut un schimb dur de replici atât cu Augustin Lazăr, cât şi cu membrii Secţiei de Procurori, care au încercat să insinueze faptul că ministrul Justiţiei nu ţine cont de recomandarea din Raportul MCV care cere, imperativ, ca revocarea lui Lazăr să fie oprită imediat. Avizul negativ al CSM era previzibil, însă procedura merge mai departe. Motiv pentru care Lazăr încearcă să tergiverseze deznodământul prin intermediul unei acţiuni în contencios administrativ înaintate la Curtea de Apel Alba Iulia, cauza urmând să fie judecată de Secţia condusă de soţia unui fost subordonat al actualului procuror general.

Cu doar o zi înainte de primul termen de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia, în procesul prin care Augustin Lazăr a cerut suspendarea procedurii declanşate de ministrul Justiţiei de revocare din funcţie, Secţia de Procurori de la CSM l-a audiat, ieri, pe procurorul general, în vederea emiterii avizului consultativ ce urmează a fi înaintat preşedintelui Klaus Iohannis. În apărarea sa, Augustin Lazăr a susţinut că cererea de revocare este nelegală şi că ministrul Justiţiei şi-a depăşit atribuţiile în mod abuziv. Cu privire la Raportul întocmit de Tudorel Toader, acesta susţine că “este doar o însăilare de păreri şi insinuări sau fapte care nu au legătură cu realitatea”. Mai mult, că acest raport nu are un caracter ştiinţific.

Procurorul general s-a înroşit la faţă şi îi tremura vocea

În replică, Tudorel Toader l-a acuzat pe procurorul general că “aţi trimis în judecată oameni nevinovaţi”. “Ştiinţa nu se face vizavi de management, că nu sunt specialist în management. Am evidenţiat faptele lui (ale lui Lazăr – n.red.) în calitate de procuror general. Eu am pus concluzii de ministru al Justiţiei”, a precizat Tudorel Toader, care a adăugat că are surse potrivit cărora “procurorii mai tineri de la CSM deja lucrează la un draft de raport negativ cu privire la cererea de revocare”. “În SUA sau în Germania, procurorul general a fost demis imediat. La noi se trage de proceduri”, a concluzionat ministrul Justiţiei.

În legătură cu atitudinea lui Lazăr din timpul şedinţei, Toader i-a replicat că “am urmărit cum v-aţi înroşit şi vă tremura vocea. Şi am zis: «Doamne-Dumnezeule, sper să se oprească la timp, ca această stare să nu evolueze»”.

Cum au încercat procurorii din CSM să folosească Raportul MCV

Nici procurorii din CSM nu s-au ferit în a lăsa să se înţeleagă că îi ţin partea lui Augustin Lazăr. Unul dintre membrii Secţiei a încercat să îi pună lui Tudorel Toader întrebări, printre care şi una legată de faptul dacă ministrul Justiţiei a luat act de recomandarea făcută în Raportul MCV de stopare imediată a demersurilor de revocare din funcţie a procurorilor de rang înalt.

Tudorel Toader a arătat că nu el este cel evaluat, ci Augustin Lazăr. Iar prin simplul fapt că s-a prezentat la CSM demonstrează că procedura de revocare continuă. Aşa stând lucrurile, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a specificat faptul că nu îl va întreba nimic pe ministrul Justiţiei şi, având în vedere faptul că, în 2016, a fost unul dintre contracandidaţii lui Augustin Lazăr pentru şefia Parchetului General, se va abţine să exprime în şedinţă un punct de vedere şi că va prezenta concluziile sale scrise în cadrul motivării avizului consultativ.

Ministrul Justiţiei nu s-a putut abţine şi l-a întrebat pe Codruţ Olaru dacă, atunci când şi-a depus candidatura, a depus la dosar doar CV-ul, aşa cum a făcut Augustin Lazăr. Olaru a refuzat să răspundă, însă Tudorel Toader i-a atras atenţia că şi dosarul său de candidatură se află arhivat la Ministerul Justiţiei şi că poate fi studiat.

Avizul negativ este unul strict consultativ şi urmează să fie motivat, potrivit CSM, miercuri, 21 noiembrie, după care va fi înaintat preşedintelui României. Asta, în timp ce, la Curtea de Apel Alba Iulia, astăzi, începând cu ora 11.00, urmează să se judece procesul prin care Augustin Lazăr a dat în judecată atât Ministerul Justiţiei, cât şi pe Tudorel Toader, cerând suspendarea procedurii de revocare.

Concret, Augustin Lazăr încearcă să tragă de timp, printr-un plan în doi paşi. Mai exact, în 2 noiembrie, procurorul general a înaintat la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader. Tot în 2 noiembrie, pe persoană fizică de această dată, Augustin Lazăr a înaintat o cerere de suspendare a actului administrativ al ministrului Justiţiei de declanşare a procedurii de revocare din funcţie, până la soluţionarea plângerii prealabile depuse la Ministerul Justiţiei. Tudorel Toader chiar şi-a pus, retoric, întrebarea de ce Lazăr a ales ca cererea de suspendare să fie judecată la Curtea de Apel Alba Iulia, întrucât Raportul şi procedura de revocare nu îl vizează pe cetăţeanul Augustin Lazăr, domiciliat în Alba Iulia, ci pe procurorul general al României, care activează în Bucureşti.

Răspunsul poate fi acela că dosarul nr. 580/57/2018 a fost înregistrat, în 2 noiembrie, pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal al Curţii de Apel Alba Iulia, fiind repartizat Completului C2 – Fond Contencios. Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal de la această instanţă o are drept preşedintă pe judecătoarea Carmen Corina Fiţ, care este nimeni alta decât soţia proaspătului pensionat subordonat al lui Augustin Lazăr, procurorul Gheorghe Fiţ, acesta din urmă fiind delegat, în ultimul an, de către Augustin Lazăr, de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, la Parchetul General, unde a fost “uns” procuror şef adjunct al Secţiei de Resurse Umane şi Documentare. Gheorghe Fiţ s-a pensionat, la cerere, la vârsta de 55 de ani, decretul fiind semnat, la 1 noiembrie, de către Klaus Iohannis.

Iohannis nu poate refuza, dar va face tot ce poate să amâne

Există posibilitatea ca magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia să-şi decline competenţa în favoarea Curţii de Apel Bucureşti în legătură cu cererea lui Augustin Lazăr. Asta înseamnă că procedura va fi din nou tergiversată, până la punerea dosarului pe rol şi demararea procedurilor judecătoreşti. În acest mod, se întelege şi poziţia lui Klaus Iohannis, care a declarat că nu va lua nicio decizie cu privire la cererea de revocare, până nu se emite o hotărâre definitivă în instanţă.

Preşedintele nu poate refuza să semneze decretul de revocare, fapt certificat de decizia CCR, care l-a obligat pe Iohannis să o demită pe Laura Kovesi de la şefia DNA. Tergiversarea se poate prelungi şi în situaţia în care, în eventualitatea soluţionării negative a plângerii prealabile formulată de Lazăr la Ministerul Justiţiei, procurorul general va ataca şi acest lucru în instanţă. Şi, astfel, vor exista în instanţă două procese, cu fond şi apel, care se pot prelungi până în primăvara anului viitor, când mandatul lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului General urmează să expire de drept.

×
Subiecte în articol: CSM Augustin Lazăr tudorel toader