Ministrul Justiției, Stelian Ion, critică CSM pentru că majoritatea nu a dorit suplimentarea ordinii de zi, astfel încât să se ia o decizie de condamnare a afirmațiilor făcute de Liviu Dragnea și avocata sa, care ar fi afectat independența autorității judecătorești.
Stelian Ion a transmis, vineri, că votul său din CSM a fost „pentru apărarea independenţei justiției”, în urma acuzațiilor fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care, la ieșirea din penitenciarul Rahova, a spus că se consideră „deținut politic”, iar avocata sa, Flavia Teodosiu a spus că Dragnea a fost „condamnat politic”.
„Din păcate, majoritatea din CSM nu a dorit să suplimenteze ordinea de zi cu solicitarea de apărare a independenței autorității judecătorești atunci când este ținta atacurilor dezlănțuite ale unui condamnat definitiv. O decizie bizară, în contradicție cu menirea CSM de garant al independenței justiției și care îi lasă pe judecători singuri în fața unor acuzații grave”, a spus ministrul Justiției.
Într-un comunicat transmis de CSM, „secţia pentru judecători, singura autoritate competentă să apere independența judecătorilor, face un apel către toţi actorii publici ca în discursurile lor să respecte independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti”.
„Secţia pentru judecători subliniază că hotărârile judecătoreşti de condamnare, achitare, liberare condiţionată ori de respingere a cererilor sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii şi respinge orice speculaţii contrare, vizând posibile alte raţiuni care ar fi stat la baza adoptării lor”, se arată în comunicat.
Precizările vin după ce, imediat după eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea, joi, în spațiul public au apărut speculații cu privire la alte motive decât cele reale și legale pentru care judecătorii Tribunalului Giurgiu ar fi luat decizia eliberării fostului lider PSD.
Pe de altă parte, comunicatul CSM vine și ca urmare a solicitării judecătoarei Andreea Chiș, membru CSM, de apărare a independenței autorității judecătorești, după declarațiilor lui Liviu Dragnea și ale avocatului său, care au spus că în cazul fostului lider PSD a fost vorba de o condamnare politică.
„Aceste afirmaţii sunt extrem de grave, cu atât mai mult cu cât provin din partea unei persoane care nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie în cauza în care a fost condamnat definitiv şi şi-a executat pedeapsa”, a spus judecătoarea Andreea Chiș, care a cerut CSM să condamne aceste afirmații.
Magistrații Tribunalului Giurgiu au decis, joi, eliberarea lui Liviu Dragnea. Decizia este definitivă.
Dragnea a stat închis 2 ani și 2 luni.
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. După împlinirea fracţiei de pedeapsă, Dragnea a încercat în repetate rânduri să obţină eliberarea condiţionată.