Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a afirmat, joi, că "mai mult sau mai puţin discret" a început "un asalt" asupra completurilor de trei judecători de la ICCJ, adăugând că, în măsura în care tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, el trebuie aplicat tuturor completurilor de trei, doi şi un judecător din ţară de la toate instanţele.
"Cred că e de datoria mea în calitate de reprezentant al puterii judecătoreşti să vă atrag atenţia asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. E vorba de completurile colegiale de trei judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că mai mult sau mai puţin discret a început un asalt asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă amintesc faptul că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci şi completuri de doi şi completuri de unul, iar, în măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element este aplicabil tuturor completurilor de trei, doi şi un judecător din ţară de la toate instanţele", a declarat Tarcea, la sediul ICCJ, unde are loc o nouă tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători valabile pentru 2018.
Preşedintele Înaltei Curţi a prezentat procedura de tragere la sorţi şi elementele de noutate, conform hotărârii pronunţate de CSM.
"Epopeea completurilor de cinci judecători continuă. Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi e ultimul episod, din păcate prudenţa mă obligă să am rezerve. Aşa cum ştiţi, la data de 7 noiembrie a fost pronunţată decizia CCR nr. 685 prin care constatându-se conflict juridic de natură constituţională, Înalta Curte a fost obligată de îndată să procedeze la tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători. Suntem la o lună şi şase zile de la data la care CCR s-a pronunţat. Prin urmare, de îndată, în sensul noilor reglementări, (...) vom proceda şi noi la tragerea la sorţi", a adăugat Cristina Tarcea. AGERPRES