x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tăriceanu, încă o achitare pentru că „fapta nu există” sau pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”

Tăriceanu, încă o achitare pentru că „fapta nu există” sau pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”

de Ion Alexandru    |    08 Dec 2021   •   07:05
Tăriceanu, încă o achitare pentru că „fapta nu există” sau pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”

Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost achitat, ieri, de Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru două infracțiuni în baza cărora acesta a fost trimis în judecată de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Procurorul de caz care l-a anchetat pe Tăriceanu în acest dosar este Daniela Matei, nimeni alta decât sora celebrului judecător, ieșit la pensie la începutul acestui an, Ionuț Matei, membru al completului „negru” de 5, de la ÎCCJ. 

 

Potrivit minutei Hotărârii 633/7 decembrie 2021 a ÎCCJ, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, de care Tăriceanu a fost acuzat, judecătorii au dispus achitarea fostului președinte al Senatului, în baza articolului 16, alineat 1, litera „a” Cod procedură penală. Articol care arată că „fapta nu există”. Mai departe, pentru cea de-a doua infracțiune pentru care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, cea de complicitate la uzurpare de calități oficiale, judecătorii au dispus, de asemenea, achitarea, în baza articolului 16, alineat 1, litera „b” din Codul de procedură penală, care arată că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Reamintim că, în 15 decembrie 2020, după ce Călin Popescu Tăriceanu a rămas fără mandatul de parlamentar, Parchetul General i-a trimis în judecată pe acesta, dar și pe fostul senator PSD Ovidiu Cristian Marciu, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu, uzurparea de calități oficiale, respectiv complicitate la uzurparea de calități oficiale. 

 

Tărășenie care durează de șase ani

 

Toată tevatura a început în anul 2017, când Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis Senatului o cerere prin care pune în vedere vacantarea, prin hotărâre a Camerei Superioare, a locului de senator al lui Cristian Ovidiu Marciu, ca urmare a faptului că Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, în 2015, un Raport de evaluare remis în 2012, prin care acesta fusese găsit în conflict de interese. Mai exact, Marciu s-a aflat în incompatibilitate, deoarece, pe vremea când era consilier județean la Consiliul Județean Giurgiu (în perioada 2008-2012), ar fi încălcat prevederile legii 161/2003, întrucât, o societate cu capital privat, la care acesta deținea calitatea de asociat unic și funcția de persoană fizică autorizată, a încheiat contracte de prestări servicii cu mai multe instituții din subordinea Consiliului Județean Giurgiu.

Aceste contracte au avut o valoare de 17.508,99 lei iar, în baza Raportului ANI, Ovidiu Cristian Marciu și-a pierdut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. 

În 2016, Marciu a candidat pe lista PSD la Senat și a fost ales. Asta, în ciuda faptului că, în 2015, Înalta Curte a confirmat raportul ANI și a stabilit că acesta nu mai poate ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de trei ani de la data rămânerii definitive a deciziei judecătorești.

 

Povești „nemuritoare” denumite Rechizitoriu

 

În rechizitoriul întocmit de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, prin semnătura procuroarei Daniela Matei, se arată că Ovidiu Cristian Marius „a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent (până la 15 decembrie 2020 – n.red.), calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României. În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.)”.

În ceea ce-l privește pe Călin Popescu Tăriceanu, în rechizitoriu se arăta că „în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea  actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor) și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare. De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate”.

 

 

Aceeași constatare a fost făcută de ÎCCJ și în 2019, când Tăriceanu a fost acuzat de mărturie mincinoasă

 

Achitarea dispusă, ieri, de către Înalta Curte de Casație și Justiție nu-l privește numai pe Tăriceanu. Pentru același articol 16, alineat 1, litera „a” – „fapta nu există” – a fost achitat și fostul senator Ovidiu Cristian Marciu.

Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Lucru care s-a și întâmplat, chiar imediat. Nu Parchetul a făcut apel, ci denunțătorul, un anume Cristian Matei, fost președinte al Administrației Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, care a formulat plângerea penală pe numele celor doi foști senatori. 

Interesant este că, la penultimul termen de judecată, chiar procurorul de ședință a solicitat instanței achitarea inculpaților, deoarece dosarul nu conține probe că au fost săvârșite fapte penale. 

Nu este pentru prima dată când Călin Popescu Tăriceanu este achitat de instanța supremă, pentru că nu există fapta penală pentru care a fost trimis în judecată. În 22 aprilie 2019, fostul președinte al Senatului a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă. El a fost trimis în judecată de DNA Brașov pentru că „ar fi mințit” în declarațiile de martor pe care le-a dat în cauza privind retrocedarea Fermei Băneasa, unde au fost condamnați Paul Lambrino, Remus Truică, Tal Silberstein și Dan Andronic (ultimul cu suspendare).

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu