x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UNJR solicită CSM să comunice public ce au făcut parchetele cu informările de la SRI despre Hexi Pharma

UNJR solicită CSM să comunice public ce au făcut parchetele cu informările de la SRI despre Hexi Pharma

16 Mai 2016   •   14:18
UNJR solicită CSM să comunice public ce au făcut parchetele cu informările de la SRI despre Hexi Pharma
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat luni plenului CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public modul în care parchetele au valorificat "datele şi informaţiile" primite în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat al UNJR transmis luni AGERPRES, informările au vizat fapte "referitoare inclusiv la posibile licitaţii trucate şi diluarea de mii de ori a dezinfectanţilor vânduţi spitalelor".

"SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre 'chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti', informări în care 'au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară'. (...) Din comunicatul SRI menţionat reiese evident că acesta a luat la cunoştinţă despre 'date şi informaţii din care se indica pregătirea sau săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală'. SRI însuşi face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, infecţii care conduc la îmbolnăviri şi decese", se arată în comunicat.

UNJR apreciază că valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnăvirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani.

"Medici şi pacienţi, deopotrivă, sunt îngroziţi că de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanţi în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naşte întrebarea ce a făcut justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital. (...) Rolul CSM de garant al independenţei justiţiei îi impune şi obligaţia de a prezerva încrederea publicului în justiţie", se menţionează în comunicat.

UNJR a solicitat CSM ca, după efectuarea verificărilor, să comunice câte date şi informări legate de posibila activitate infracţională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date şi informări, când au fost transmise şi dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora şi care e stagiul dosarelor.

"Investigaţia de presă a scos la iveală nu doar posibile acte de corupţie extinse pe o lungă perioadă de timp, ce ar intra în competenţa DNA, dar şi acte cu consecinţe extrem de grave şi pe termen lung privind viaţa şi sănătatea cetăţenilor români, fapte a căror investigare intră în competenţa altor parchete. Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat. (...) Dincolo de ancheta penală demarată în ultimele zile, fiecare cetăţean are dreptul să ştie cum au acţionat instituţiile în raport cu competenţele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieşit la iveală acum în urma unei investigaţii jurnalistice", se mai arată în comunicatul UNJR. AGERPRES

×
Subiecte în articol: hexi pharma scandalul hexi pharma