x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE Robert Negoiță acuzat de abuz în serviciu pentru contractul cu Rosal Grup. Consiliul Local Sector 3 se contituie parte civilă

UPDATE Robert Negoiță acuzat de abuz în serviciu pentru contractul cu Rosal Grup. Consiliul Local Sector 3 se contituie parte civilă

24 Feb 2022   •   15:08
UPDATE Robert Negoiță acuzat de abuz în serviciu pentru contractul cu Rosal Grup. Consiliul Local Sector 3 se contituie parte civilă

Consiliul Local Sector 3 a adoptat, astăzi, o hotărâre de constituire ca parte civilă în dosarul instrumentat de DNA, prin care primarul Robert Negoiţă este acuzat de abuz în serviciu pentru contractul de salubrizare cu Rosal Grup.

Hotărârea a fost adoptată cu 23 de voturi pentru și 6 abțineri. 

Robert Negoiță este urmărit penal pentru abuz în serviciu pentru contractul de salubrizare cu Rosal Grup.

În perioada 2000-2018 au fost încheiate 54 de acte adiţionale la un contract de salubrizare cu Rosal Grup  prin cares-a prelungit contractul ori s-a mărit valoarea acestuia. 

ȘTIRE INIȚIALĂ DNA a început cercetarea penală a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și instigare la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în cauză mai sunt cercetate alte 9 persoane și firma de salubritate SC ROSAL GRUP SA. 

În perioada 2000-2018, în Sectorul 3 au fost încheiate 54 acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A,  prin care s-a prelungit contractul ori s-a mărit valoarea acestuia fără respectarea prevederilor legale. 

Prin urmare, nu au fost organizate licitații publice, contractul fiind prelungit prin acte adiționale care au vizat doar creșterea tarifelor de salubrizare.

Robert Negoiță a aprobat, întocmit și semnat mai multe acte, iar la 20 noiembrie 2013 ar fi prezentat Consiliului Local al Sectorului 3 regularitatea operațiunii. Sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, el a obținut prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani. Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu Rosal Grup S.A a fost ulterior semnat de primar.

La 15 mai 2014, Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care au fost crescute frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice care au dus la creșterea costurilor operatorului de salubritate.

Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr acte adiționale a făcut obiectul unor controale ale Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței. Acestea au constatat încălcări ale dispozițiilor legale. Încălcările constatate de Curtea de Conturi au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în 2017. Față de această sentință, Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat. 

În 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care s-au șters o parte din obligațiile de plată  pe care ROSAL GRUP S.A le avea la  Primăria Sector 3. Ulterior, acțiunea a fost validată de auditorul public extern, Mirela Chetreanu.

Prejudiciul total se ridică la 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.

 

×
Subiecte în articol: robert negoita dna rosal