Claudiţa Selavărdeanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzată că ar fi permis unor persoane acces la informaţii nedestinate publicităţii, a informat, vineri DNA.
"Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de două persoane, în legătură cu accesul la informaţii nedestinate publicităţii menite să permită obţinerea de foloase necuvenite în dosare de despăgubire de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, fapte presupus a fi săvârşite în perioada iunie-decembrie 2019, respectiv Selavărdeanu Claudiţa, vicepreşedinte al ANRP, pentru săvârşirea infracţiunii de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale), o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale de consultanţă din Piteşti specializată în soluţionarea dosarelor de retrocedare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea de informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale)", se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.
Conform aceleiaşi surse, în perioada iunie-decembrie 2019, Claudiţa Selavărdeanu ar fi pus la dispoziţia celuilalt suspect datele de identitate referitoare la 36 de persoane îndreptăţite la despăgubiri, precum şi informaţii privind valorile despăgubirilor din 26 dosare ale ANRP, informaţii despre care ar fi luat la cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca vicepreşedinte ANRP şi membru al Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI).
"Dosarele respective ar fi fost aprobate în şedinţele CNCI din perioada iunie-decembrie 2019, iar informaţiile ar fi fost folosite de celălalt suspect (...), pentru a trimite persoanelor îndreptăţite oferte de cesionare a drepturilor de despăgubire la preţuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate, profitând de faptul că persoanele îndreptăţite încă nu cunoşteau că dosarele lor fuseseră aprobate de către CNCI. Celor două persoane li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", informează DNA.
ANRP precizează că activitatea în cadrul instituţiei se desfăşoară fără niciun impediment şi nu a fost afectată de percheziţiile care au avut loc la un singur birou.
"Mai mult decât atât, şedinţele CNCI şi Comisiei speciale de retrocedare vor avea loc, potrivit programării, în data de 23 decembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei C.N.C.I. se află aproximativ 400 de dosare de despăgubiri care urmează a fi soluţionate prin emiterea de decizii. Activitatea de emitere a titlurilor de plată pentru persoanele care au primit decizii de compensare prin puncte se derulează normal, iar conducerea instituţiei a luat măsuri pentru ca cererile să poată fi depuse până în ultima zi lucrătoare a anului în curs", se arată în comunicat.
ANRP asigură opinia publică şi pe titularii dosarelor aflate în instrumentare că activitatea decurge în condiţii de legalitate şi transparenţă.