x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE Victor Pițurcă a fost reținut de DNA în dosarul măștilor anti-COVID neconforme livrate în spitalele MApN. A fost reținut și șeful Romarm. Precizări DNA

UPDATE Victor Pițurcă a fost reținut de DNA în dosarul măștilor anti-COVID neconforme livrate în spitalele MApN. A fost reținut și șeful Romarm. Precizări DNA

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   16:53
UPDATE Victor Pițurcă a fost reținut de DNA în dosarul măștilor anti-COVID neconforme livrate în spitalele MApN. A fost reținut și șeful Romarm. Precizări DNA
Sursa foto: Hepta

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost reținut, noaptea trecută, de procurori, iar astăzi un complex de judecată va decide dacă se va dispune o măsură restrictivă de libertate în cazul lui.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, Pițurcă ar urma să dea explicații în legătură cu achiziția de măști anti-COVID pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN). 

Este vorba despre dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MApN

Firma care a livrat măștile este chiar a fiului său, Alexandru Pițurcă. Din primele informații, fostul selecționer și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita acestuia accesul la mai multe contracte foarte bine plătite, printre care și cel cu MApN, de 11 milioane de euro. 

MApN a încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar 98% din bani au mers către PAV Green Energy, firma lui Alexandru Piţurcă. Un număr de 100.000 de măşti FFP3 din acest contract au fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme, potrivit Libertatea.

A fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Ambii urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

În discuţie ar fi un contract încheiat de MApN cu o firmă, care a presupus distribuirea a 100.000 de măşti FFP3 în unităţile sanitare ale Ministerului, care au revenit unei societăți al cărei unic asociat este Alexandru Victor Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist şi fiul antrenorului Victor Piţurcă.

Piţurcă senior, fără contract de mai multă vreme, era influent în cadrul Clubului Sportiv Steaua, clubul Armatei, unde l-a promovat antrenor pe un fost elev de-ai săi, Daniel Opriţa.

În trecut, Piţurcă a fost condamnat în Dosarul Valiza, după ce a fost prins că a minţit pentru Gigi Becali. În 2013, el a luat un an cu suspendare în acest dosar.

Mare pasionat de poker, fostul tehnician a avut probleme cu legea şi în perioada comunismului, pe când era fotbalist la FC Olt, cu jocurile de noroc (în special barbut).

Precizările DNA

DNA vine cu precizări despre dosarul în care au fost reținuți fostul selecționer Victor Pițurcă și director general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare. dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

„Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, informează DNA.

×
Subiecte în articol: victor piturca MApN masti neconforme