x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale 80 de ani de la cutremurul din 1940. Efectele seismelor asupra clădirilor din Capitală

80 de ani de la cutremurul din 1940. Efectele seismelor asupra clădirilor din Capitală

de Redacția Jurnalul    |    10 Noi 2023   •   13:30
80 de ani de la cutremurul din 1940. Efectele seismelor asupra clădirilor din Capitală
Sursa foto: INCDFP/facebook

Un cutremur puternic s-a produs în zona Vrancea pe 10 noiebmrie 1940. Seismul s-a resimțit și în Capitală, unde mai multe clădiri s-au prăbușit.

"În dimineața zilei de 10 noiembrie 1940 avea loc în zona Vrancea un cutremur foarte puternic, cu o magnitudine-moment de 7,7, la o adâncime de 150 km. Pe mai mult de jumătate din teritoriul României (în special zona Moldovei și Munteniei) au fost raportate valori de intensitate corespunzătoare celor de IX, VIII și VII pe scara MSK-64.

Multe clădiri situate atât în apropierea zonei epicentrale (în Tecuci, Panciu sau Focșani), cât și în regiuni mai îndeparte (precum Blocul Carlton din București sau închisoarea Doftana) s-au prăbușit, dincolo de mișcarea puternică a terenului contribuind și lipsa proiectării seismice corespunzătoare.

Lecțiile cutremurului din 1940 au fost suficient de numeroase, însă acestea nu au fost pe deplin învățate și utilizate - consecințele și mai devastatoare ale cutremurului din 1977 fiind o dovadă în acest sens.

Astăzi lansăm o nouă versiune a aplicației de tip StoryMap a turului ghidat, disponibilă la https://tinyurl.com/bucurestii-si-cutremurele. Aici veți găsi informații detaliate despre efectele cutremurelor din 1940 și 1977 asupra clădirilor din București, albume foto dedicate, dar și perspective ale prezentului și viitorului, ce țin de situația existentă din terenul și de cadrul legislativ. Sperăm că, utilizând aceste materiale și distribuindu-le, vă veți convinge și mai mult de necesitatea pregătirii la cutremur, în contextul unui nivel ridicat al hazardului dar și riscului seismic din România", transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului" pe Facebook. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cutremur 1940

×
Subiecte în articol: cutremur vrancea 1940 1977 seism capitala clădiri