x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Sunteți la munte în acest weekend? Urmați sfaturile Salvamont, ca să nu aveți probleme

Sunteți la munte în acest weekend? Urmați sfaturile Salvamont, ca să nu aveți probleme

de Andreea Tiron    |    04 Feb 2023   •   07:40
Sunteți la munte în acest weekend? Urmați sfaturile Salvamont, ca să nu aveți probleme
Sursa foto: Salvamont Poiana Brașov

Salvamont Poiana Brașov se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care vor solicita ajutorul în acest weekend și transmit o serie de recomandări celor care se aventurează în afara pârtiilor.

"În contextul ninsorilor din ultima perioadă și al fluxului mare de turiști pe care îl preconizăm pentru acest weekend, ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care vor schia în afara pârtiei și care ne vor solicita ajutorul. Nu mai departe de astăzi, un grup de 2 persoane a părăsit pârtiile amenajate, rătăcindu-se în pădure.

⚠️ Dacă nu cunoașteți foarte bine conformația masivului, este greu să schiați în afara pârtiei, paralel cu aceasta. Văile din Masivul Postăvaru, unde sunt trași de cele mai multe ori schiorii, au o dispunere aproape perpendiculară față de pârtii, fapt care face ca turiștilor, odată ce au intrat pe aceste văi, să le fie imposibil să mai iasă înapoi în pârtie, rămânând blocați în zone izolate.

⚠️ În condițiile unui strat de zăpadă foarte gros, care pe alocuri, la acest moment, depășește și 1 metru, înaintarea la deal, pentru ieșirea înapoi în pârtie, este foarte anevoioasă fără schiuri de tură sau rachete de zăpadă, când corpul se afundă în zăpadă până la brâu. Totodată, acest fapt duce la consumarea unei resurse foarte mare de energie și la transpirare abundentă. Odată oprite, aceste persoane sunt predispuse la frig, putând intra foarte ușor în stare de hipotermie. Vântul poate accentua și mai mult această stare de frig.

⚠️ În zăpadă foarte mare se poate întampla, ca în cazul unei căderi, dacă schiurile și bețele nu sar și mai ales dacă aveți la voi și rucsac, să vă găsiți imobilizați în zăpadă, cu probleme mari în a putea respira.

⚠️ Schiatul în pădure presupune deplasare într-o lumină variabilă, de cele mai multe ori insuficientă și difuză. Astfel, nu puteți observa obstacolele decât foarte târziu, când evitarea lor devine imposibilă.

Acțiunile de evacuare a turiștilor blocați necesită structurilor salvamont resurse umane și de timp foarte mari, resurse care, în cazul zilelor cu trafic intens pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, sunt limitate.", transmite Salvamont Poiana Brașov.

×
Subiecte în articol: accidente salvamont brasov