Mai precis, în perioada ianuarie - iunie, numărul pasagerilor înregistraţi pe aeroporturile din România a fost de aproape 9 milioane de persoane, faţă de 3 milioane anul trecut, conform informaţiilor Asociaţiei Aeroporturilor din România.
Cel mai tranzitat aeroport a fost cel din Otopeni, cel mai mare terminal din România, care a înregistrat 5,4 milioane de pasageri. Cu toate că este o creştere de aproape trei ori mai mare faţă de anul trecut, traficul de pe Otopeni este sub nivelul din 2019, când terminalul a fost tranzitat de 6,8 milioane pasageri.
Aeroporturile din Cluj şi Iaşi se situează pe următoarele două poziţii în clasamentul celor mai mari aeroporturi după numărul de pasageri, având un număr de peste 1 mil. pasageri, respectiv 690.000 de persoane.
Revenirea traficului aerian şi chiar depăşirea nivelului prepandemic din România se poate observa şi în datele aeroporturilor din Iaşi, Bacău, Suceava, Oradea şi Maramureş. Toate aceste aeroporturi au avut un număr mai mare de pasageri în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2019, considerat anul etalon în industria aviatică. Mai mult, aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava au urcat mai sus în clasament faţă de poziţiile ocupate în 2019, luând faţa terminalelor din Timişoara, Sibiu sau Craiova. La polul opus, cele mai puţin tranzitate aeroporturi din ţară au fost Tulcea, cu doar 124 pasageri, Arad, 4.000, şi Băneasa, 4.300 de călători.
Cu toate că aeroportul din Tulcea este cel mai puţin tranzitat aeroport din ţară, de acolo nefiind curse interne sau internaţionale operate de companii aeriene, ci doar curse private, în primele şase luni ale acestui an, traficul aerian din Tulcea a fost de zece ori mai mare decât în 2019, când doar 12 persoane au păşit pe Aeroportul Delta Dunării.
(sursa: Mediafax)