x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alba: Concurenţi din întreaga ţară, la cel mai vechi festival de folclor din Transilvania

Alba: Concurenţi din întreaga ţară, la cel mai vechi festival de folclor din Transilvania

29 Oct 2017   •   11:30
Alba: Concurenţi din întreaga ţară, la cel mai vechi festival de folclor din Transilvania

Cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, "Mureş pe marginea ta", are loc duminică în oraşul Ocna Mureş, urmând să urce pe scenă în concurs 20 de tineri interpreţi de folclor din întreaga ţară, a informat Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba.

Festivalul - Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular "Mureş pe marginea ta", ajuns la a 30-a ediţie, a atras şi în acest an un număr important de participanţi din întreaga ţară, iar, în urma evaluării juriului, 20 dintre aceştia vor intra în concurs şi vor evolua pe scenă în faţa spectatorilor. Tinerii interpreţi sunt din judeţe precum Cluj, Gorj, Sălaj, Hunedoara, Sibiu, Satu Mare, Mureş, Harghita, Bihor şi Alba.

Concurenţii vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin - "prima melodie fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis) şi cea de-a doua melodie, cu acompaniament, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans".

Festivalul debutează duminică, la ora 17,00, cu concursul de interpretare, care va fi urmat de Gala Laureaţilor, deschisă de Silvia Timiş, cu un recital susţinut în calitate de câştigătoare a Marelui Premiu la ediţia precedentă. Seara va continua cu recitaluri ale unor interpreţi de folclor ca Leontina Fărcaş, Marinela Baba, Virgil Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Roxana Reche, Floricica Moga, Nicolae Plută, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ. În program era inclus şi un recital al îndrăgitului interpret Traian Jurchela, însă, din cauza unor probleme de sănătate, potrivit organizatorilor, acesta nu va mai putea fi prezent pe scena festivalului.

Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric 'Augustin Bena' al Judeţului Alba. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru Pal.

Festivalul Concurs de Interpretare a Cântecului Popular "Mureş pe marginea ta" este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba, Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş şi Casa de Cultură 'Ion Sângereanu' din Ocna Mureş. AGERPRES

×