x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alba: Parteneriat în sprijinul pacienţilor cu scleroză multiplă

Alba: Parteneriat în sprijinul pacienţilor cu scleroză multiplă

03 Oct 2017   •   15:05
Alba: Parteneriat în sprijinul pacienţilor cu scleroză multiplă

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali (OSMGMAM) şi Asociaţia SM Speromax Alba au încheiat marţi un protocol de colaborare, ce are ca scop sprijinirea pacienţilor cu scleroză multiplă (SM) din judeţ, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit protocolului, semnat de directorul DSP, Alexandru Sinea, preşedintele OAMGMAMR Alba, Graţiela Indreica, şi preşedintele Asociaţiei Speromax SM Alba, Dragoş Zaharia, se are în vedere formarea unor echipe multidisciplinare care să vină în sprijinul bolnavilor cu SM şi susţinerea reciprocă în campaniile de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.

Obiectivele protocolului sunt dezvoltarea la nivel local a unui proiect de intervenţie pentru pacienţii cu SM, în vederea soluţionării problemelor acestora la nivel comunitar şi facilitarea comunicării acestora cu unităţile sanitare sau cu medicina primară şi constituirea de echipe interdisciplinare care asigură monitorizarea pacienţilor cu SM în teritoriu.

DSP va oferi resurse umane - asistenţi medicali comunitari - în teritoriu, va coordona campaniile de promovare a sănătăţii adaptate nevoilor bolnavilor de SM, va asigura suport în procesul de formare continuă a personalului medical din asistenţa medicală comunitară şi va facilita şi monitoriza parteneriatul interinstituţional creat.

Printre altele, Ordinul Asistenţilor va asigura formatori acreditaţi în formare medicală continuă şi va contribui cu lectori acreditaţi/personal de suport la formările în proiectele comune.

În schimb, Speromax va furniza acces la baza de date cu pacienţii de scleroză multiplă aflaţi în evidenţa asociaţiei, va participă în echipe mixte la acţiuni cu tematică specifică şi la instruirile personalului implicat, precum şi la campaniile de promovare a sănătăţii prevăzute în Programul Evaluare, Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate care pot fi adaptate bolnavilor cu SM.

Speromax Alba este o asociaţie înfiinţată în 2007, ce reuneşte peste 80 de pacienţi şi peste 40 de membri de familie ai acestora.

Scleroza multiplă este o boală în general a adultului tânăr. Aceasta este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%. AGERPRES

×
Subiecte în articol: pacienti scleroza multiplă