x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă în Sălaj: Un nou caz de pestă porcină africană confirmat la un porc mistreţ

Alertă în Sălaj: Un nou caz de pestă porcină africană confirmat la un porc mistreţ

22 Ian 2019   •   12:40
Alertă în Sălaj: Un nou caz de pestă porcină africană confirmat la un porc mistreţ

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat, recent, la un porc mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din Sălaj, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) întrunindu-se marţi, pentru adoptarea unui nou plan de măsuri.

"Un nou plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) pe raza judeţului Sălaj a fost adoptat în cadrul şedinţei extraordinare a CJSU Sălaj, întrunit în data de 22 ianuarie, ca urmare a unui nou caz nou de PPA confirmat în data de 20 ianuarie, la un porc mistreţ împuşcat în localitatea Camăr. Comparativ cu măsurile din planul adoptat anterior, planul de măsuri adoptat marţi prevede includerea în zona afectată a fondului de vânătoare 31 Lapiş, respectiv localităţile Şumal, Leşmir, Zăuan Băi şi Ip în zona infectată şi localităţile Porţ, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd, Drighiu, Nuşfalău în zona de control temporar", se arată într-o informare de presă dată publicităţii marţi, de Instituţia Prefectului Sălaj.

Conform legislaţiei în domeniu, zona infectată se întinde pe o arie cu o rază de 8 km de la locul în care s-au găsit mistreţii cu PPA, iar cea de control temporar, pe o rază de 13 km.

"De asemenea, se menţin măsurile generale pentru a preveni apariţia de focare de pestă porcină africană pe raza judeţul Sălaj, adoptate prin Hotărârea CJSU din 31 mai 2018", se mai arată în informarea citată.

Până în prezent, în Sălaj au fost confirmate şase cazuri de PPA, toate la mistreţi, pe fondurile de vânătoare Carastelec - trei cazuri, Panic - două cazuri şi Lapiş - un caz. Agerpres

×