x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alunecare de teren Alunu (Vâlcea): Masele de steril au ajuns la 32 metri de un drum judeţean şi la 110 metri de Olteţ

Alunecare de teren Alunu (Vâlcea): Masele de steril au ajuns la 32 metri de un drum judeţean şi la 110 metri de Olteţ

06 Iun 2017   •   17:38
Alunecare de teren Alunu (Vâlcea): Masele de steril au ajuns la 32 metri de un drum judeţean şi la 110 metri de Olteţ

Alunecarea de teren din localitatea vâlceană Alunu continuă şi masele de steril se deplasează cu aproximativ un metru pe oră, potrivit primarului comunei, Cristian Birăruţi, care a menţionat că masele de pământ au ajuns la o distanţă de aproximativ 32 de metri de drumul judeţean şi la aproximativ 110 metri de Olteţ. 

Din cauza alunecării de teren care a fost activată de ploile din prima parte a lunii mai, şase familii din Alunu au fost evacuate iar gospodăriile lor au fost demolate controlat în vederea recuperării materialelor. Ultimele două familii evacuate din calea alunecării de teren şi-au părăsit locuinţele la finalul săptămânii trecute. 

"Se lucrează în continuare pentru îndepărtarea maselor de steril, dar se pare că încă nu a fost găsită soluţia pentru ca alunecarea să fie oprită, ea continuă cu un metru pe oră. În acelaşi timp se acţionează cu utilaje şi se îndepărtează pământul care trece peste pilonul al doilea. Practic, alunecarea de teren se apropie de drumul judeţean cu circa trei metri în 24 de ore, chiar dacă se lucrează pentru a îndepărta pământul. Până la drumul judeţean mai sunt 32 de metri, până la Olteţ mai sunt circa 110 metri. Dincolo de drumul judeţean sunt şi gospodării", a spus primarul Cristian Birăuţi. 

Pentru a stabiliza masele de steril antrenate în alunecarea de teren de la Alunu acţionează în prezent echipe şi utilaje de la Administraţia Bazinală Olt, SNLO şi de la Direcţia Minieră Berbeşti. 

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, alunecarea de teren de la Alunu a fost observată pe 10 mai, în punctul "Gropile", situat în extravilanul localităţii, pe latura sudică a haldei de steril de la Cariera Berbeşti Vest. Alunecarea de teren a înaintat şi pe 16 mai masele de steril au ajuns la patru gospodării, care au fost evacuate treptat, în perioada 16-20 mai. 

În cele patru gospodării evacuate în luna mai locuiau patru familii formate din 14 persoane. 

Pe 1 iunie a început evacuarea a încă două familii, formate din câte trei persoane, iar numărul total al persoanelor care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele a ajuns la 20. 

În perioada 1-3 iunie la Alunu au intervenit şi mai multe echipaje de pompieri pentru relocarea animalelor, bunurilor materiale şi elementelor de construcţii de la case şi anexe aparţinând ultimelor două familii evacuate. 

"Pentru a salva cât mai multe elemente de construcţii, pe parcursul zilelor de 2 şi 3.06 s-au suplimentat forţele şi operaţiunile pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten au continuat pe timp de noapte, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijin de la ISU al judeţului Dolj. Pentru intervenţiile din aceste zile au fost alocate forţe şi utilaje de ISU Vâlcea, ISU Dolj, IPJ Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, SGA Vâlcea, SVSU Alunu şi CET Govora", precizează comunicatul ISU Vâlcea. AGERPRES

×