x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alunecările de teren din Cumpăna continuă. Malul Canalului Dunăre - Marea Neagră s-a prăbuşit

Alunecările de teren din Cumpăna continuă. Malul Canalului Dunăre - Marea Neagră s-a prăbuşit

de Georgiana Oprea    |    05 Aug 2019   •   13:59
Alunecările de teren din Cumpăna continuă. Malul Canalului Dunăre - Marea Neagră s-a prăbuşit
Sursa foto: Foto: mai 2019

O nouă fisură a apărut în taluzul Canalului Dunăre – Marea Neagră, în localitatea Cumpăna, judeţul Constanţa, în urma furtunii care a avut loc sâmbătă seara. Bucata de pământ aflată la şapte metri de curţile caselor din zonă s-a prăbuşit, potrivit informaţiilor oferite de Prefectura Constanţa.

„S-a constatat că procesul de prăbuşire a malului este evolutiv – a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuinţe deja evacute, iar falia crăpată care, anterior ploii torenţiale, era la şapte metri de gardul locuinţelor, s-a prăbuşit. Siguranţa locuitorilor din zona adiacentă nu a fost periclitată”, potrivit comunicatului de presă emis de Prefectura Constanţa.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, evacuare locuinţelor afectate de aluncările de teren, duminică, pentru a putea începe lucrările de consolidare.

„M-am deplasat azi (n.r. duminică) în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, alături de autorităţile locale să găsim o soluţie pentru locuitorii afectaţi de alunecările de teren din zonă. La faţa locului am purtat discuţii cu Horia Tutuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul judeţului, Dumitru Jeaca, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, managementul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, proiectantul, reprezentanţii ISU Constanţa şi locuitori pentru a găsi soluţia imediată pe care să o punem în aplicare, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă. În primă fază vor fi evacuate locuinţele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare.”, a scris Răzvan Cuc, pe Facebook.

Răzvan Cuc a menţionat că Guvernul dispune de banii necesari pentru a putea interveni imediat.

Administraţia Canalelor Navigabile a hotărât să aducă muncitori care vor încerca să oprească dezastrul.

Experţi geodezi spun că trebuie turnaţi şase piloni verticali din beton pentru stabilizarea malului de pământ.

Lucrările de la Cumpăna vor fi finanțate din fondul de rezervă al Guvernului. Costurile totale se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, potrivit Antena 3

Istoria se repetă

Nu este prima dată când locuitorii de pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, din Cumpăna, se află în pericol ca urmare a alunecărilor de teren.

În luna mai a acestui an, malul Canalului Dunăre – Marea Neagră s-a surpat pe o distanţă de 150 de metri, iar o bucată lată de 10 metri s-a prăbuşit la doar câţiva metri de casele oamenilor. Potrivit locuitorilor, fisurile apăruseră în urmă cu nouă luni, însă nu au fost luate măsuri.

Pe de altă parte, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat pentru Observator că evoluţia fisurilor a fost urmărită. „Cu trei luni de zile în urmă am făcut primele adrese către ACN. Ne-am îndreptat, când am văzut că nu se întâmplă nimic, către minister, pentru că nu poţi să stai nepăsător când tu ai rând de case pe latura asta”, a spus Mariana Gâju, în luna mai.

În urma primei alunecări de teren, s-a intervenit pentru consolidarea malului, însă, dacă privim spre situaţia din prezent, consolidarea nu a fost eficientă.

În luna iulie, în comuna Cumpăna s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, care a decis să transmită oamenilor din zonă o serie de recomandări în legătură cu zona Canalului Dunăre - Marea Neagră. Tot în luna iulie, directorul ACN a dat asigurări că pericolul va dispărea în momentul în care vor turna cei şase piloţi de beton verticali. „Bănuiesc că în maxim două săptămâni de zile. Expertul m-a asigurat că, în momentul în care se vor turna aceşti piloţi, nu va mai exista niciun risc de a se prăbuşi în zona respectivă”, a spus Daniel Georgescu, în luna iulie, potrivit Radio Constanţa.

×