x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ANAR: Intervenţii rapide în bazinele hidrografice aflate sub avertizări hidrologice de Cod portocaliu şi Cod roşu

ANAR: Intervenţii rapide în bazinele hidrografice aflate sub avertizări hidrologice de Cod portocaliu şi Cod roşu

15 Iun 2016   •   14:51
ANAR: Intervenţii rapide în bazinele hidrografice aflate sub avertizări hidrologice de Cod portocaliu şi Cod roşu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Echipe ale Administraţiei Naţionale 'Apele Române' (ANAR) au organizat, în cursul zilei de 14 iunie, mai multe acţiuni de intervenţii rapide în bazinele hidrografice pentru care au fost emise avertizări hidrologice Cod portocaliu şi Cod roşu de inundaţii, a anunţat, miercuri, instituţia, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, în cazul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, în data de 14 iunie 2016, în jurul orei 11,20, în localitatea Sânpaul, judeţul Cluj, cursul de apă cadastrat Valea Mare, afluent de stânga al râului Nadăş, a ieşit din albie şi a acoperit carosabilul DN1 F (Cluj-Napoca-Zalău) pe o lungime de circa 300 metri, apa ajungând în curţile câtorva gospodării.

Evenimentul hidrometeorologic a fost generat de ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore. În acest context, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apei (SGA) Cluj a intervenit cu două formaţii de lucru Cluj şi Someş-Mic Gilău, care au acţionat pentru deblocarea podurilor pe Valea Mare şi Valea Ţardu, din localitatea Sânpaul. Acţiunea a fost coordonată de conducerea SGA Cluj, respectiv responsabilul din cadrul Compartimentului Apărare Împotriva Inundaţiilor, ABA Someş -Tisa.

Totodată, în aceeaşi zi, la ora 4,00, echipa ANAR avea pregătiţi 1.000 de saci cu nisip pentru a interveni pe Crişul Alb, în localitatea Crişcior (judeţul Hunedoara). Pe parcursul zilei, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apei Crişul Alb au intervenit cu 4 motopompe şi 5.000 de saci necesari pentru protejarea gospodăriilor din comuna Bucureşci.

Crişul Alb a înregistrat depăşiri ale cotelor de apărare în trei localităţi: Vaţa de Jos, Criscior şi Brad.

La ora actuală, debitul râului este de 72,5 metri cubi/secundă, respectiv de 3 ori faţă de media lunii iunie, fapt pentru care s-a intervenit, în localitatea Crişcior, cu motopompe pentru a ajuta comunitatea la evacuarea apelor din gospodării.

'Cotele înregistrate pe valea Roşie, în localitatea Pocola (BH), nu au mai fost atinse din anul 1980. În localităţile Pocola, Delani şi Drăgoteni, angajaţii ABA Crişuri au susţinut acţiunile pompierilor cu motopompe şi saci cu nisip. La ora actuală, în judeţul Bihor, se înregistrează depăşiri ale cotelor de atenţie pe râul Crişul Negru, în localităţile Tinca şi Talpoş, pe valea Holod, în localitatea Holod. În marea majoritate a zonelor ploaia s-a oprit, iar debitele sunt în scădere. De menţionat că decolmatarea văii Topa a făcut ca, de data asta, valea să nu mai inunde terenurile agricole!', notează ANAR.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea acţionează, de asemenea, prin formaţia Govora şi CIR, cu salariaţi, deservenţi, autobasculante, utilaje terasiere, pe o lungime de circa 50 metri, amonte de parapetul dig mal drept acumulare Băbeni, cu materiale provenite din demolări (blocuri beton), precum şi cu materiale locale. La ora 15,00, breşele au fost închise, ceea ce a asigurat scurgerea normală în albia minoră a pârâului Stâncalău.

În plus, echipele de intervenţie de la SGA Caraş - Severin, din cadrul Sistemului Caransebeş şi Câlnic, s-au deplasat în zonele afectate. Astfel, s-a intervenit cu saci de nisip pentru protejarea curţilor şi a halelor de producţie afectate de revărsarea pârâului Ţerova, iar pe pârâul Tău, în localitatea Ezeriş, s-a apelat la utilaje terasiere pentru îndepărtarea arborilor ce puteau duce la blocarea albiei şi inundarea caselor aflate aval de primărie şi biserică. Totodată, s-au supravegheat în permanenţă secţiunile de sub poduri şi podeţe pentru îndepărtarea blocajelor.

Nu în ultimul rând, specialiştii din cadrul SH Lugoj, împreună cu reprezentanţi ai ISU Lugoj, societăţii Meridian 22 şi voluntari din localitatea Lugoj, au intervenit cu saci de nisip pentru etanşarea clapetului de pe râul Cernabora, mal stâng km 0+300.

'Având în vedere avertizarea hidrologică Cod Roşu emisă pe râul Bârzava, aval Gătaia, Administraţia Bazinală de Apă Banat a dislocat în zonă formaţia de intervenţie rapidă de la SGA Timiş, sprijinită de angajaţi ai ISU Timiş şi de 20 voluntari. În vederea intervenţiei rapide, s-a deplasat în zonă o maşină de umplut saci, un excavator şi camioane cu nisip, respectiv 2.000 de saci', menţionează 'Apele Române'.

Potrivit ANAR, pe parcursul zilei de 14 iunie 2016, local în regiunile sudice şi pe arii extinse în restul teritoriului, au fost înnorări temporar accentuate şi averse, însoţite şi de descărcări electrice. Ploile au depăşit izolat 50 l/mp, în judeţele Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi şi Constanţa, iar cantitatea maximă a fost de 65 l/mp - în Vrânceni, judeţul Bacău.

Din cauza precipitaţiilor torenţiale căzute în interval şi a propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de apărare pe râurile din din vestul, centrul şi sudul ţării.

Fenomenele hidrologice au avut un grad de severitate ridicat pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Negru, Crişul Alb, Bârzava, Moraviţa, Caraş Nera, Cerna, Lotru, Olteţ, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Begăi, Timişului, Motrului, unele râuri din bazinul inferior al Mureşului, precum şi pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Moldova, Trotuş, Putna). AGERPRES

×