x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Anunțul Parchetului General cu privire la diferența de voturi dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache

Anunțul Parchetului General cu privire la diferența de voturi dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache

13 Mai 2021   •   16:24
Anunțul Parchetului General cu privire la diferența de voturi dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache

Parchetul General anunță că nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul 1, respectiv Clotilde Armand şi Dan Tudorache. Finalizarea cercetărilor a fost amânată până la 1 august 2021.

Poliţia Capitalei nu a terminat de numărat voturile exprimate la alegerile locale din Sectorul 1.

"În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 Bucureşti, aflată în instrumentarea Secţiei pentru infracţiunilor din justiţie, activităţile dispuse de procurorul de caz prin ordonanţa din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate. Luând în considerare complexitatea procedurilor şi volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menţionată şi a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021. Menţionăm că, din verificările efectuate, nu s-a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi, nefiind finalizate activităţile dispuse de către procuror", se arată în comunicat.

Precizarea Parchetului vine după ce în presă a apărut știrea potrivit căreia s-a terminat renumărarea voturilor și a fost găsită o diferență de 1.000 de voturi exprimate în favoarea candidatului PSD.

Un procuror de la SIIJ a dispus, în luna februarie, ca Poliţia Capitalei să numere din nou toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei. Câștigător a fost desemnat Clotilde Armand (USR).

Astfel, procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis dosar penal, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. 

Cercetarea a început ca urmare a plângerii penale depuse de PSD, pe 2 octombrie 2020, în care semnala comiterea unor fapte de natură penală de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu,membru USR, şi de către Nicolae Sprîncu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Ordonanța procurorului Sorin Iaşinovschi a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1. Acesta a dispus și ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare, stocate în 1.509 de saci, aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Laa alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul PNL şi alAlianţei USR PLUS, a câştigat cu 40,94% dintre opţiuni, cu un număr de 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 voturi.

Daniel Tudorache a contestat rezultatul şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intrau în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi. 

×