x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ARAD - Dispariția unor materiale radioactive, raportată la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena

ARAD - Dispariția unor materiale radioactive, raportată la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena

04 Iul 2017   •   11:58
ARAD - Dispariția unor materiale radioactive, raportată la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena

După dispariția, sâmbătă, a unor izotopi de uraniu și a două instalații de testare cu raze gama, reprezentanții CNCAN au declarat că, „proprietarul instalaţiilor radiologice, respectiv SC Amarad SA, dar şi firmele identificate a fi implicate în tranzitul şi depozitarea acestora au încălcat prevederile legale privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare”, motiv pentru care Comisia a sesizat organele abilitate. 

Deși s-a stabilit că „nu s-au depășit valorile radiației naturale, iar materialele sustrase nu prezintă pericol pentru populație”, potrivit procedurii, a fost notificată Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii arădeni, fiind bănuiţi de sustragerea unor recipiente conţinând o substanţă ce avea în compoziţie uraniu slab-radioactiv, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Arad. 

Potrivit sursei citate, sâmbătă, 1 iulie, a fost sesizată dispariţia dintr-un depozit al unei societăţi comerciale din localitatea Vladimirescu a trei recipiente conţinând o substanţă ce avea în compoziţie uraniu sărăcit (slab-radioactiv) şi a unui număr de şase colimatorii conţinând de asemenea uraniu sărăcit. 

La ordinul subprefectului Judeţului Arad, Florentina Horgea, preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la faţa locului s-a deplasat o echipă de primă evaluare C.B.R.N. (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vasile Goldiş" a Judeţului Arad, care a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele şi în vecinătatea acestuia, neconstatând depăşiri ale valorilor radiaţiei naturale, se spune în comunicat. 

×