x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bogdan Chiriţoiu: Primăria Bucureşti trebuie să ceară acordul Comisiei Europene pentru subvenţiile către RADET

Bogdan Chiriţoiu: Primăria Bucureşti trebuie să ceară acordul Comisiei Europene pentru subvenţiile către RADET

17 Sep 2016   •   17:30
Bogdan Chiriţoiu: Primăria Bucureşti trebuie să ceară acordul Comisiei Europene pentru subvenţiile către RADET

Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să ceară avizul Comisiei Europene pentru subvenţiile pe care le acordă către RADET, însă acest lucru nu va afecta nici alimentarea cu căldură a Capitalei, nici preţul plătit de consumatori, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuţi că, în momentul când acordă ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligaţia legală. Sub 15 milioane poţi decide tu, pe plan naţional, iar peste această sumă eşti obligat să obţii acordul Comisiei Europene. Noi bănuim că, în cazul RADET, acest plafon este depăşit şi că va fi necesară o notificare a Comisiei Europene", a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că acest lucru nu va împiedica furnizarea de căldură şi apă caldă în Capitală şi nu va afecta preţurile pe care le plătesc consumatorii.

"Comisia Europeană nu va veni să întrerupă căldura, dar va verifica dacă aceste subvenţii sunt la un nivel rezonabil. Evident că este obligaţia administraţiei publice să asigure încălzirea oraşului, este normal să plătească statul o subvenţie pentru acest lucru, dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că această subvenţie nu este excesivă. Asta va face Comisia Europeană", a susţinut Chiriţoiu.

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

În urmă cu două săptămâni ELCEN a anunţat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.

La începutul acestei săptămâni, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN. "Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare şi anume: să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul că Primăria Capitalei, aşa cum a făcut şi în cele două luni şi jumătate de când sunt primar general, va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru: 30% va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile şi reparaţiile curente; 60% va merge către ELCEN pentru a se îndestula şi a acoperi parte din datoria eligibilă; 10% - alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit în urma unei hotărâri judecătoreşti, dar care nu este opozabilă Primăriei Capitalei, ci doar RADET-ului", a spus edilul general.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurări bucureştenilor că nu se va ajunge în situaţia întreruperii în alimentarea cu energie termică.

Sursa: AGERPRES

×