x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Brăila: Marş pentru comemorarea victimelor de la Colectiv

Brăila: Marş pentru comemorarea victimelor de la Colectiv

31 Oct 2017   •   22:00
Brăila: Marş pentru comemorarea victimelor de la Colectiv

Zeci de tineri s-au strâns marţi seară în centrul municipiului Brăila, de unde au plecat în marş către Piaţa Independenţei, pentru a comemora astfel împlinirea a doi ani de la cea mai mare tragedie din ultimii ani, incendiul din clubul 'Colectiv', în urma căruia au murit 65 de tineri. 

Întâlnirea a avut loc la celebrul ceas din Centrul Vechi al Brăilei, tinerii mergând în marş, în ciuda frigului de afară, până în Piaţa Independenţei, unde au aprins lumânări în memoria victimelor de la Colectiv, între care s-au numărat şi doi brăileni, Andrei Bucă şi Loredana Dărescu. 

'Am venit în seara asta, pentru că s-a aşternut uitarea. Sunt doi ani de zile şi nu mai vorbim, nu mai scriem, nu mai postăm nimic vizavi de Colectiv, care pentru mine a fost esenţa unei naţiuni. Atunci s-a trezit naţiunea română. Aşa am simţit eu. Toţi tremuram, toţi urmăream posturile să vedem câţi au supravieţuit, în ce ţări au fost duşi pentru a fi stabilizaţi. Acum am uitat. Nu ne mai pasă că au fost 65 de morţi. Parcă ar fi trecut două secole de atunci, nu doi ani. Sistemul de sănătate e mai rău ca atunci. Aşa îl simt eu, care lucrez în sistem. Doamne fereşte să ajungi acum la spital!', a spus Carmen Ionescu, de profesie farmacist, prezentă la acţiune. 

Acţiunea de comemorare a doi ani de la tragedia din Colectiv a fost organizată în urma unui eveniment creat pe o reţea de socializare, cu titlul 'Colectiv Brăila', prin care organizatorii i-au îndemnat pe brăilenii să se alăture marşului şi să aducă fiecare câte o lumânare pentru a o aprinde în memoria victimelor incendiului. 

'Am venit aici să aprind o lumânare în amintirea unui prieten, pe care l-am pierdut în incendiul din Colectiv. Am şi cunoştinţe care au scăpat de acolo şi care nu s-au recuperat complet. Mi-au spus că, în momentul în care a izbucnit incendiul, totul a fost extrem de rapid, nu au avut timp de reacţie şi, chiar dacă ar fi avut, a fost prea mare învălmăşeala ca să poată ieşi. Mi-au spus că în spital condiţiile au fost teribile şi că nu s-a avut grijă de ei aşa cum ar fi trebuit', a spus Răzvan, elev la Liceul 'Nicolae Iorga' din Brăila. 

În incendiul violent care a izbucnit în clubul bucureştean 'Colectiv', în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa şi brăilenii Andrei Bucă, de 29 de ani, de profesie arhitect, şi Loredana Dărescu, tot de 29 de ani, angajată la o multinaţională în Bucureşti. 

Părinţii lui Andrei Bucă, amândoi trecuţi de vârsta 50 de ani, nu s-au împăcat cu gândul că au rămas fără singurul lor copil şi, anul acesta, au devenit din nou părinţi, având o fetiţă, pe care au botezat-o Andreea. 

Andrei Bucă a murit chiar în noaptea incendiului, în club, iar Loredana Dărescu, care a avut arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului şi căile respiratorii distruse, a supravieţuit două săptămâni în spitalele din România şi a fost trimisă în Germania, dar a decedat la scurt timp după ce a ajuns acolo. AGERPRES

×
Subiecte în articol: mars comemorare victime colectiv