x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Braşov: Centru rezidenţial pentru persoanele cu autism şi sindrom Down, în premieră naţională, la Lunca Câlnicului

Braşov: Centru rezidenţial pentru persoanele cu autism şi sindrom Down, în premieră naţională, la Lunca Câlnicului

25 Oct 2017   •   22:00
Braşov: Centru rezidenţial pentru persoanele cu autism şi sindrom Down, în premieră naţională, la Lunca Câlnicului

Asociaţia "Copiii de Cristal" din Braşov a anunţat, miercuri, începerea lucrărilor de reabilitare şi amenajare a clădirii în care va funcţiona Centrul Rezidenţial pentru persoane cu autism şi sindrom Down, locaţie care se află în fosta grădiniţă din satul Lunca Câlnicului, comuna Prejmer.

"Proiectul Centrului rezidenţial, cu o capacitate de 10 locuri, deocamdată, este primul de acest fel din ţara noastră, întrucât va crea un gen de centru pentru adulţi diferit de cele uzuale din România. Va avea, pe lângă serviciile sociale-rezidenţiale pentru adulţi cu TSA, sindromul Down şi alte tulburări asociate, şi servicii de ocupare în sistem de atelier protejat sau locuri de muncă protejate în comunitate, în funcţie de abilităţi şi gradul de independenţă al beneficiarilor. Serviciile pentru beneficiar vor fi asigurate împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Braşov (DGASPC)", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei "Copiii de Cristal" din Braşov, Gabriela Plopeanu.

Acest proiect prinde viaţă din această toamnă cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al comunei Prejmer, care a pus la dispoziţie locaţia viitorului centru social, şi cu cel al organizaţiei Globe Aware din SUA, care a asigurat fondurile pentru materialele de construcţii (aproximativ 150.000 de dolari) şi recrutarea voluntarilor care vor veni în România, în următoarele patru săptămâni, peste 350 de persoane.

Povestea Asociaţiei "Copiii de Cristal" a început în anul 2006, la iniţiativa unui grup de părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu autism sau alte tulburări asociate. Asociaţia, precum şi primul Centru de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate, au luat naştere din dorinţa şi necesitatea de a le oferi copiilor, tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi din Braşov şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care nu sunt oferite de asistenţa publică garantată de statul român, a menţionat sursa citată.

Echipa de terapeuţi ai Asociaţiei "Copiii de Cristal" este formată din 10 profesionişti din domeniile asistenţă socială, psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie. În prezent, asociaţia asistă 65 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 2-57 de ani, mulţi dintre aceştia provenind din familii cu venituri modeste, cărora asociaţia le asigură plata terapiilor prin fondurile atrase prin acţiuni de fundraising, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei "Copiii de Cristal", Gabriela Plopeanu.

×
Subiecte în articol: sindrom Down