x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Buzău: Râul Călmăţui, poluat cu dejecţii animaliere

Buzău: Râul Călmăţui, poluat cu dejecţii animaliere

01 Sep 2016   •   14:00
Buzău: Râul Călmăţui, poluat cu dejecţii animaliere
Sursa foto: Foto: Macovei Ion

Poluarea râului Călmăţui, judeţul Buzău, în urma căreia mii de peşti au murit, a avut loc cu dejecţii provenite de la o fermă din zonă sau aduse cu cisternele, sunt primele concluzii ale anchetei declanşate marţi de Garda de Mediu, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia Apelor Ialomiţa-Buzău. 

"În buletinele de analize efectuate de Direcţia Apelor la indicatorii de calitate se constată, în primă fază, o creştere a conţinutului organic. Rezultă deci că pe lângă conţinutul mic de oxigen şi volumul mic de apă, s-au deversat dejecţii animaliere", a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim. 

Potrivit acesteia, se aşteaptă şi analizele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău. 

"Dacă se va dovedi că dejecţiile nu au ajuns accidental, ci au fost deversate intenţionat, sancţiunile pot ajunge până la 100 de mii de lei", a menţionat Ichim. 

Directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea, a spus pentru AGERPRES că au fost trimise la un institut de specialitate probe de apă şi circa două kilograme de peşte şi "din primele constatări este vorba de poluare cu dejecţii de natură animală". 

Marţi, 30 august, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a alertat autorităţile sanitare şi sanitar-veterinare privind existenţa unor peşti morţi pe râul Călmăţui între localităţile Smeeni şi Gherăseni, Direcţia de Sănătate Publică luând măsura interzicerii consumului de peşte în această zonă.AGERPRES

×
Subiecte în articol: poluare pe raul calmatui