x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ce va face Bucureştiul cu 1,1 miliarde euro

Ce va face Bucureştiul cu 1,1 miliarde euro

de Alice Petrescu    |    06 Apr 2017   •   09:06
Ce va face Bucureştiul cu 1,1 miliarde euro
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat ieri în şedinţa Consilului General că, pentru 2017, a luat în calcul venituri totale ale municipalităţii de 1,1 miliarde de euro. Una dintre noutăţile bugetului pe anul în curs este majo­rarea la 6 milioane de euro a sumei alocate pentru conso­lidarea clădirilor cu risc seismic, în creştere de la 1,3 milioane. Subvenţionarea transportului în comun va costa 121 milioane euro, iar a gigacaloriei alte 106 milioane.

 

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, din buge-tul pe anul acesta, 83 de milioane de euro vor fi destinate spitalelor şi serviciilor de sănă­tate, circa 7 milioane de euro vor fi daţi pentru şcoli, 121 milioane de euro pentru subvenţia RATB, 11 milioane de euro pentru investiţiile regiei de transport şi 7 milioane de euro pentru achiziţionarea de 400 de auto­buze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie. În ceea ce privește investiţiile în poduri, pasaje şi amenajarea de noi locuri de parcare se doreşte alocarea a 90 de milioane de euro, iar pentru piste de biciclete două milioane de euro. De asemenea, în buget este prevăzută suma de 11 mili­oane de euro pentru construcţia de parcări de tip park&ride, dar şi cele cuprinse în PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană – Centrul Bucureştiului), res-pectiv parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Pala­tului, Piaţa Lahovari, Uranus – Calea Rahovei.

Pentru RADET au fost alocaţi 125 milioane de euro, din care aproape întreaga sumă reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro sunt destinate investiţiilor. Pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersuri pentru acce­sarea a 180 milioane de euro – fonduri europene nerambursa­bile. Cele 11 parcuri din Bucu­reşti vor beneficia de un buget de 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanţarea pentru lucrări precum reparaţii capitale pentru malurile lacului Herăstrău, reparaţia sistemului de irigaţii din Parcul Carol, reparaţii capitale la podul din Parcul Tineretului sau reparaţii la locurile de joacă şi aparatele de fitness în toate parcurile.

Toate cele 15 teatre bucu-reştene au creşteri de buget faţă de anul pre-cedent, totalul alocat fiind de 53 de milioane de euro, care asigură atât desfăşurarea actului artistic, cât şi realizarea unor investiţii. Pentru ARCUB s-a prevăzut în buget suma de 15 milioane de euro, iar pentru Creart, 12 milioane de euro.

În bugetul pe 2017, Primăria Capitalei a prevăzut circa 21 de milioane de euro destinate programelor pentru tineret, din care 11 milioane de euro pentru Proedus (Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive) şi 10 milioane de euro pentru Centrul de servicii comu­nitare integrate pentru tineri.

 

Primăria Capitalei vrea să monteze semafoare în 100 de intersecţii unde au loc accidente rutiere sau ambuteiaje. Prin această măsură se doreşte creşterea sigu­ranţei rutiere şi reducerea consumului de carburanţi.

În buget au fost incluse şi sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, cu aproximativ 2.000 de paturi

×
Subiecte în articol: gabriela firea