x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Constanţa: Scandal la o scoală gimnazială; 20 de elevi vor trebui să se înghesuie în 20 de metri pătraţi

Constanţa: Scandal la o scoală gimnazială; 20 de elevi vor trebui să se înghesuie în 20 de metri pătraţi

08 Sep 2016   •   16:38
Constanţa: Scandal la o scoală gimnazială; 20 de elevi vor trebui să se înghesuie în 20 de metri pătraţi

Părinţii mai multor elevi de la o clasă întâi a Şcolii gimnaziale nr. 29 ''Mihai Viteazul'', din municipiul Constanţa, sunt nemulţumiţi de condiţiile în care aceştia vor studia - o sală de clasă de circa 20 de metri pătraţi pentru 28 de şcolari şi au anunţat că luni, în prima zi a noului an de învăţământ, nu îşi vor lăsa copiii să intre la ore. 

Unul dintre părinţii revoltaţi, tatăl unei eleve, a declarat, joi, în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, că respectiva sală de clasă are lăţimea de circa trei metri şi jumătate, fiind vorba de un fost laborator unde copiii sunt puşi să înveţe pentru că numărul elevilor înscrişi la Şcoala nr. 29 este peste capacitatea instituţiei. 

''Ne-au fost prezentate clasele de studiu, am intrat în această clasă unde vor studia copiii începând cu acest an, este una foarte mică. Iniţial când am intrat, era plin de mucegai, mirosea foarte urât. Lăţimea clasei este de aproximativ 3 metri şi jumătate, sunt două rânduri de bănci, pentru un efectiv în acest an de 28 de copii. (...) Nemulţumirea noastră este că la noi în şcoală aceşti copii nu au posibilitatea să înveţe ca ceilalţi copii, sunt foarte multe clase mari, aerisite. (...) Am solicitat şi noi o clasă la fel ca celelalte din şcoală. (...) Am înţeles că este o anexă, un laborator tehnologic transformat în clasă de studiu pentru copii de clasa întâi'', a afirmat Daniel Chiparu. 

Potrivit acestuia, în anul şcolar trecut, la Şcoala nr. 29 au fost înscrişi în clasa pregătitoare mai mulţi copii, fiind create cinci clase în loc de patru. 

''Am înţeles că nu sunt spaţii. Spaţiile nu sunt pentru că anul trecut, la clasa pregătitoare au fost înscrişi foarte mulţi copii, iniţial trebuiau să fie 100 de copii, au apărut pe site 100 de locuri, după prima etapă de înscriere au apărut 110 copii. (...) Presupun că a fost şi a doua etapă de înscriere pentru că s-a ajuns la 125 pe site-ul şcolii (...). Când a început anul şcolar au apărut în jur de 149 de copii înscrişi pentru clasa pregătitoare'', a spus Chiparu. 

El a menţionat că părinţii nemulţumiţi nu îşi vor lăsa luni copii să intre la cursuri în respectiva sală de clasă. 

Referitor la situaţia creată, părinţii copiilor care trebuie să înveţe în fostul laborator au anunţat că au depus memorii la administraţia locală, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ministerul Educaţiei şi susţin că vor depune o plângere şi la Parchet, pentru a se verifica modul în care s-a făcut înscrierea elevilor la Şcoala nr. 29. 

Şefa ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, a declarat, joi, că Şcoala nr. 29 este ocupată la capacitate maximă, iar respectiva sală de clasă va fi reabilitată până la începerea noului an şcolar. Referitor la dimensiunea acesteia, reprezentanta ISJ a spus că ''astfel de săli se află în construcţia tuturor şcolilor care sunt făcute după acelaşi proiect''. 

''M-am deplasat personal la Şcoala 29 şi am verificat exact toate spaţiile disponibile. La această dată, absolut toate spaţiile în care pot funcţiona clase de elevi sunt ocupate. Adică Şcoala 29 este la capacitate maximă. Referitor la sala efectiv în discuţie, aceea a fost considerată de ani de zile sală de clasă, acolo au învăţat copiii. În anul şcolar 2015-2016, acolo au studiat elevii unei clase a IV-a. Sala am văzut-o, într-adevăr, la prima vedere se poate spune că nu arăta în condiţii bune, dar, de azi dimineaţă în acea sală se lucrează, sala va fi zugrăvită, era în plan să se facă aşa ceva. Mâine va fi schimbat parchetul. Acea sală era programată să fie renovată'', a precizat, într-o conferinţă de presă, Gabriela Bucovală. 

Ea a mai spus că a făcut o analiză şi a constatat că în februarie 2016 sute de familii din municipiul Constanţa şi-au schimbat reşedinţa în circumscripţiile unor anumite şcoli, fiind sesizată şi poliţia cu privire la această problemă. 

''Am constatat că în luna februarie sute de familii din municipiul Constanţa şi-au schimbat reşedinţa. (...) Nu pot să nu afirm că mi-a ridicat un semn de întrebare (...) nu în altă parte, ci fix în circumscripţiile arondate şcolilor (...). Am sesizat poliţia, răspunsul a fost că nu există nimic nelegal în stabilirea reşedinţei'', a afirmat şefa ISJ Constanţa. 

Printr-un comunicat remis presei, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) se declară îngrijorată cu privire la cele petrecute la Şcoala gimnazială nr. 29 ''Mihai Viteazul''. 

''Alocarea unei săli de curs de 20 metri pătraţi pentru o clasă de 28 elevi contravine normelor în vigoare cu privire la igienă în unităţile de educare şi instruire a copiiilor şi tinerilor, aprobate prin OMS nr. 1955/18.10.1995, conform cărora sălile de clasă şi cursuri trebuie să asigure un cubaj de aer de 5-8 metri cubi pentru o persoană. (...) Educaţia este un drept fundamental, universal şi gratuit, iar toţi copiii au dreptul egal la o educaţie de calitate, în spaţii corespunzătoare pentru furnizarea acestui serviciu public. Vom monitoriza cu atenţie situaţia şi vom aduce problema în atenţia conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice'', a menţionat preşedintele AEC, Constantin-Alexandru Manda. AGERPRES

×