x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Copii obligați să muncească și să cerșească pe litoral, de proprii părinți

Copii obligați să muncească și să cerșească pe litoral, de proprii părinți

11 Noi 2022   •   15:58
Copii obligați să muncească și să cerșească pe litoral, de proprii părinți
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Șase copii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au fost puși să muncească și să cerșească de dimineața până seara, în stațiunile de pe Litoral, în timpul sezonului estival, de propriii părinți. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor și procurorilor DIICOT, iar 4 persoane au fost arestate preventiv.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii DIICOT Constanța, au pus în aplicare, joi, 6 mandate de percheziție domiciliară, dintre care patru în județul Bacău și două în județul Constanța. Oamenii legii aveau deschis un dosar penal care viza săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei. Cinci persoane au fost duse la audieri.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu luna iulie 2022, o femeie, de 43 de ani, împreună cu alte două persoane (o femeie, de 27 de ani și un bărbat, de 21 de ani) ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alte trei persoane (o femeie, de 30 de ani și doi bărbați, de 24, respectiv 28 de ani), cu scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, în municipiul Mangalia, cât și în stațiunile Neptun, Jupiter și Venus. În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii au stabilit faptul că femeia de 43 de ani, în calitate de lider al grupării, ar fi acționat, îndeosebi, pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri ai grupului, cât și a contabilizării sumelor de bani obținute de minorii traficați, asigurând totodată suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare trecătorilor”, arată Poliția Română.

În perioada iulie-august 2022, liderul grupării, alături de ceilalți membri, i-ar fi determinat pe copiii săi (șase copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani) să apeleze, în mod repetat, la mila publicului, pentru a cere ajutor material, sub pretextul vânzării ambulante de suveniruri, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestor activități.

„Unul dintre inculpați a acționat îndeosebi pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri, contabilizând sumele de bani obținute de către minorii traficați și realizând aprovizionarea cu suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare turiștilor. În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut în mod constant diverse sume de bani”, arată DIICOT.

În urma perchezițiilor, au fost identificați opt copii, exploatați prin obligarea la practicarea cerșetoriei. Aceștia au fost predați reprezentanților DGASPC Constanța.

Procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de două femei, de 43, respectiv 27 de ani și doi bărbați, de 21, respectiv 28 de ani, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei. Pentru cei patru se va solicita, vinerim arestare preventivă.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: copii cersit litoral parinti