x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Covasna: Tricolorul românesc, rearborat pe turla Primăriei cu prilejul aniversării eliberării oraşului

Covasna: Tricolorul românesc, rearborat pe turla Primăriei cu prilejul aniversării eliberării oraşului

08 Sep 2016   •   15:32
Covasna: Tricolorul românesc, rearborat pe turla Primăriei cu prilejul aniversării eliberării oraşului

Tricolorul românesc a fost rearborat joi pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, de către autorităţile locale, în contextul sărbătoririi a 72 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-hortystă. 

Aniversarea a fost marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă desfăşurată în faţa Primăriei municipiului, pe turla căreia ostaşii Armatei Române au arborat, pe 8 septembrie 1944, drapelul tricolor ca simbol al libertăţii. 

Manifestările au început cu acordarea onorului militar de către Garda de onoare, salutul Drapelului de luptă şi intonarea Imnului naţional, iar după oficierea serviciului religios, au avut loc evocarea momentului istoric şi depunerea de coroane şi jerbe de flori la plăcuţa comemorativă. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă militară, în acordurile cântecului 'Treceţi batalioane române Carpaţii'. 

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a subliniat în discursul său că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română în 1944 de sub ocupaţie străină, amintind, totodată, numele caporalului Gheorghe Arambaşa, cel care a înălţat drapelul roşu-galben şi albastru deasupra Primăriei şi care a murit în timpul luptelor pentru eliberarea oraşului, asemenea altor ostaşi români, printre care locotenentul David Păiş şi generalul Grigore Bălan. 

Prefectul Sebastian Cucu a cerut autorităţilor locale să ţină cont de semnificaţia acestui drapel, iar din respect pentru sacrificiul suprem făcut de eroii neamului şi veteranii de război care au luptat pentru neam şi ţară, să nu-l mai îndepărteze de pe turlă. 

Drapelul înălţat în acest loc în urmă cu 72 de ani a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu. Tricolorul a fluturat pe turlă până anul trecut, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii, iar, ulterior, autorităţile locale au refuzat rearborarea lui în cadrul ceremoniilor prilejuite de comemorarea eliberării oraşului. 

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat recent pentru AGERPRES că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, iar din cauza unui ornament existent pe turlă, acesta nu poate fi arborat permanent. Însă, în semn de respect faţă de veteranii de război, se va găsi 'o soluţie provizorie' pentru arborarea drapelului pe turlă pe data de 8 septembrie. În cursul dimineţii zilei de joi, steagul a fost ancorat de respectivul ornament. AGERPRES

×