x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Criza de la Roșia Montană: Nivelul apei în lacul Tăul Mare a scăzut cu 294 de centimetri

Criza de la Roșia Montană: Nivelul apei în lacul Tăul Mare a scăzut cu 294 de centimetri

06 Oct 2022   •   08:40
Criza de la Roșia Montană: Nivelul apei în lacul Tăul Mare a scăzut cu 294 de centimetri

Nivelul apei în lacul Tăul Mare – Roșia Montană a scăzut cu 294 de centimetri în urma operațiunilor desfășurate de pompieri cu mai multe motopompe. Cele cinci persoane cazate la internatul școlar al Liceului din Abrud s-au întors acasă.

Pe parcursul nopții s-a refulat apa din lacul de acumulare cu patru motopompe de mare capacitate, o motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită) iar o motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă, informează ISU Alba.

De asemenea, au fost puse în funcțiune două conducte (DN 20P și 110) ce refuleaza apă prin sifonare și se lucrează pentru punerea în funcțiune a celei de-a treia conducte.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 294 cm conform măsurătorilor de joi dimineață.

Cele cinci persoane cazate la internatul școlar al Liceului din Abrud s-au întors la locuințe.

În ultimele 24 de ore, la stația meteorologică Roșia Montană nu s-au înregistrat precipitații.

Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, județul Alba, a fost făcută în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor și are o valabilitate de cinci ani, până în anul 2024.

Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement.

Luni, ISU Alba informa că în locuințele din zona în pericol de inundații locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și cinci persoane au fost evacuate în internatul școlar de la liceul din Abrud.

Primarul comunei Roșia Montană a semnalat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Ca urmare, autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Tăul Mare