„Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât și pe plan național și internațional. Am avut două ambiții mari cu acest program: să redefinim cultura ca motor al dezvoltării, ca mecanism de coagulare a comunității și să repunem Timișoara și România pe harta Europei, nu doar în domeniul cultural. Este clar că avem o nouă dinamică de dezvoltare în oraș. Am pornit cu 349 de organizații care și-au (re)asumat să dea viață bidbook-ului câștigător și avem azi peste 800 de organizații implicate. O singură capitală a fost făcută de sute de organizații, firme, persoane, artiști, voluntari, cărora le mulțumim pentru energia lor”, a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.
Aceasta arată că primăria a implementat un model de avangardă în domeniul finanțărilor culturale, replicat în plan național, confirmat la nivel internațional. Acesta include: burse de creație, rezidențe, granturi pentru mobilități și schimburi de experiență, precum și selectarea proiectelor de către jurii de profesioniști.
El dă asigurări că Primăria Timișoara a investit și va continua să investească în cultură.
„Lansăm la începutul anului viitor un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă sală de concerte în Piața 700. Nu avem încă o sală de concerte adecvată. Filarmonica este de fapt un fost cinematograf, nu neapărat o sală potrivită pentru a găzdui concerte de înaltă anvergură. Din 2024, oferim 1 milion de euro pentru burse și rezidențe pentru a atrage la Timișoara creativi din toate domeniile. Prin asta punem bazele unei dezvoltări prospere a Timișoarei și în viitor. Și demonstrăm că România poate schimba prejudecata că e țara din care toată lumea pleacă”, a anunțat primarul Dominic Fritz.
Numărul voluntarilor care se implică în programul Capitală Culturală Europeană a depășit 3.000, care au muncit, cumulat, peste 30.000 de ore la organizarea evenimentelor. De asemenea, la reușita programului și-au adus aportul 50 de companii private au contribuit cu peste 20 milioane de lei, în bani sau bunuri și servicii.
(sursa: Mediafax)