x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Două centre pentru donarea sângelui vor fi amenajate pe 21 şi 22 aprilie la Mega Mall

Două centre pentru donarea sângelui vor fi amenajate pe 21 şi 22 aprilie la Mega Mall

20 Apr 2018   •   12:55
Două centre pentru donarea sângelui vor fi amenajate pe 21 şi 22 aprilie la Mega Mall

Asociaţia React şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti vor amenaja în zilele de 21 şi 22 aprilie două centre pentru donarea de sânge în incinta centrului comercial Mega Mall din Bucureşti.

Acţiunea face parte din campania de donare de sânge 'Fii Mega-Salvator! Donează sânge!' şi are ca scop principal creşterea rezervelor de sânge din Centrul de Transfuzie Sanguină, precum şi informarea cetăţenilor cu privire la nevoia constantă de sânge pentru transfuziile din spitale.

'Cele două centre de donare vor fi deschise publicului în intervalul 9:00 - 13:00. Principalul punct de recoltare va fi la intrarea din Bd. Pantelimon, unde va fi prezent un autobuz special compartimentat şi dotat cu echipamentele medicale necesare donării, iar cel de-al doilea punct de donare va fi într-o zonă special amenajată la nivelul -1 al centrului comercial. Întreg procesul va fi coordonat de o echipă medicală a Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti', se menţionează în comunicat.

Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 60 ani şi greutatea 50 - 100 kg pentru femei şi 60 - 110 kg pentru bărbaţi; să nu fi suferit intervenţii stomatologice şi chirurgicale în ultimele luni; să nu aibă/ nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele etc.; nu trebuie să se consume grăsimi cu cel puţin 24 de ore înaintea donării sau băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore.

Înainte de recoltarea sângelui se poate consuma o cană cu cafea sau ceai. De asemenea, este obligatoriu să se bea multe lichide şi să se consume un mic dejun consistent, precum un sandwich cu carne slabă, cereale integrale, legume sau fructe (banane, prune uscate, stafide).

'Deşi peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi preparate sangvine anual, doar sub 2% din totalul românilor donează - de 4 ori mai puţini decât media europeană. Conform datelor Institutului Naţional de Transfuzii, numai 1.500 de pungi de sânge sunt donate zilnic la nivelul întregii ţari, în condiţiile în care numai în Bucureşti este nevoie de aproximativ 1.000 de pungi pe zi. În Capitală, se donează aproximativ 112 litri de sânge pe zi, adică un sfert din cantitatea necesară. Dintre cele 69 de spitale din Bucureşti care au contract cu Centrul de Transfuzie Bucureşti, 40 solicită zilnic sânge', se menţionează în comunicat.

Mega Mall a fost inaugurat în urma unei investiţii de 165 de milioane de euro. Centrul acoperă în total 230.000 metri pătraţi, fiind în prezent centrul comercial cu cea mai mare suprafaţă construită din România. AGERPRES

×