x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Explozie uriașă în Costinești: pompierii cred că este vorba despre o mină marină. O a doua mină plutește în derivă

Explozie uriașă în Costinești: pompierii cred că este vorba despre o mină marină. O a doua mină plutește în derivă

de Redacția Junralul    |    14 Aug 2023   •   09:55
Explozie uriașă în Costinești: pompierii cred că este vorba despre o mină marină. O a doua mină plutește în derivă

Este alertă luni dimineața, după ce o mină marină ar fi explodat în zona digului în Costinești. O echipă de scafandri ai Forțelor Navale Române a plecat la Costinești pentru a investiga incidentul.

Potrivit ISU Constanța, a avut loc o explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești.

Este posibil să fi explodat o mină marină.

Intervin pompierii stației Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie.

Nu au fost înregistrate victime, spun reprezentanții ISU Constanța.

„În această dimineață (luni - n.r.), în jurul orei 9.00, am fost solicitați prin apel la 112 să intervinim în stațiunea Costinești acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța, de la stația Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor și de asemenea, ambarcațiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN. Ajunși la fața locului, colegii au perimetrat zona și au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.

Corespondent CNN: "Bucăți de stabilopozi au fost aruncate spre zona falezei. Unii martori au văzut tromba de apă aruncată de explozie"

"La fața loculului se află cei de la Jandarmerie, de la ISU și de la poliția criminalistică. Ei încearcă să determina cauza exploziei, să afle dacă într-adevăr a fost vorba de o mină marină. Explozia a avut loc, cel mai probabil, în momentul în care mina s-a apropiat de stabilopozi, fiind adusă la mal de valurile puternice.

Au sărit bucăți de piatră din stabilopozi, din cauza deflagrației și au ajuns către zona falezei. Întrucât incidentul s-a produs dimineața, nu erau foarte mulți oameni în zonă, iar zona însăși este destul de departe de plajă, la aproximativ 150 - 200 de metri.

Din fericire, vorbim de un incident fără victime, însă panica rămâne. Unii martori spun că au văzut tromba de apă aruncată de explozie. Este posibil ca autoritățile să interzică intratul în apă în orele următoare, dacă ajung la concluzia că există încă un pericol pentru populație", a transmis din Costinești corespondentul Antena 3 CNN.la fața locului. Explozia s-a auzit de la câțiva kilometri", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cristi Popovici.

"Astfel de incidente au existat și vor mai exista. Au fost amplasate mine marine în fața porturilor ucrainene, pentru a împiedica invadatorii ruși. Furtunile sau curenții marini pot desprinde aceste mine din ancorajul lor și, din zona bazinului de nord al Mării Negre și a ajuns în apele litorale românești. Important este ca aceste mine să nu ajungă în zonele foarte populate ale țărmului românesc.

Trebuie să înțeleagă populația că, în condițiile în care Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, sunt posibile și astfel de incidente. Dacă mina a explodat în larg, fără să producă victime, este cea mai importantă veste", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Antena 3 CNN a relatat că, la ora aceste actualizări, o altă mină marină ar pluti în larg, în apropierea țărmurilor românești.

MApN trimite o echipă de scafandri să investigheze prezența unei alte mine în derivă

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că investighează informațiile privind o a doua mină marină care ar pluti în derivă pe mare, în apropierea țărmului românesc.

 "În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia.

Aceștia urmează să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat, în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", au comunicat reprezentanții MApN.

Costinesti

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mina marina explozie costinesti