x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Festivalul cetăţii medievale Mălăieşti, la poalele Retezatului

Festivalul cetăţii medievale Mălăieşti, la poalele Retezatului

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2024   •   08:40
 Festivalul cetăţii medievale Mălăieşti, la poalele Retezatului

Mai multe trupe de reconstituire istorică şi ordine ale cavalerilor din Sebeş, Deva şi Târgu Mureş vor lua parte, duminică, la o nouă ediţie a Festivalului cetăţii medievale Mălăieşti - Istorie şi tradiţii, din comuna hunedoreană Sălaşu de Sus, aproape de poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat.

Din programul pregătit pentru acest an nu vor lipsi o paradă a cavalerilor, dansuri medievale, demonstraţii de lupte între cavaleri, jonglerii cu focul, un spectacol folcloric şi un foc de artificii.

"Ne dorim să punem în valoare Cetatea Mălăieşti, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din judeţ, dar şi alte obiective turistice şi culturale de pe raza comunei Sălaşu de Sus. Avem trei trupe medievale invitate din Deva, Sebeş şi Târgu Mureş. Ele vor susţine spectacole în care vor angrena şi publicul", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Turiştii care vor fi prezenţi la festival se vor putea bucura de produsele tradiţionale locale, între care şi renumiţii "virşli de Sălaş", un fel de cârnaţi subţiri picanţi, care au în compoziţie carne de oaie şi capră şi se consumă după ce au fiert la foc mic.

Manifestările vor începe la ora 12,00, cu instalarea taberelor medievale şi un târg al producătorilor locali.

Deschiderea oficială este programată pentru ora 16,00, cu o paradă a cavalerilor, schimb de gărzi şi drapele, prezentări de arme şi demonstraţii de luptă între cavaleri. Nu vor lipsi un spectacol de teatru Comedia dell' Arte, numere de magie, dansuri medievale.

Festivalul Cetăţii Mălăieşti se va încheia duminică seara cu un număr de jonglerii cu focul, finalul fiind rezervat pentru un foc de artificii.

Aflat la ediţia a VI-a, festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Sălaşu de Sus cu sprijinul Direcţiei Generale Administrare Monumente şi Promovare Turistică Hunedoara şi a Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, instituţii aflate în subordinea CJ Hunedoara.

Situată la intrarea în Parcul Naţional Retezat, Cetatea Mălăieşti datează din secolul al XIV-lea şi a fost ridicată la poalele Masivului Retezat de cnejii din familia Sărăcin. Clădită din piatră de râu, construcţia a rezistat până în secolul al XVII-lea, când a fost părăsită.

Reabilitarea monumentului istoric a început în anul 2012, când din cetate mai rămăseseră donjonul şi brâul care îl înconjura. Lucrările de restaurare a monumentului au costat circa 1,5 milioane de euro, fiind realizate cu fonduri europene de care a beneficiat comuna Sălaşu de Sus.

La cetatea Mălăieşti se poate ajunge din DN 66 Simeria-Petroşani, pe drumul judeţean care duce spre comuna Sălaşu de Sus şi Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat de la Nucşoara.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: festival medieval malaiesti