x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Harghita: Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi la Şumuleu-Ciuc pentru a participa la marea procesiune de Rusaliile Catolice

Harghita: Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi la Şumuleu-Ciuc pentru a participa la marea procesiune de Rusaliile Catolice

03 Iun 2017   •   10:20
Harghita: Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi la Şumuleu-Ciuc pentru a participa la marea procesiune de Rusaliile Catolice

Grupuri impresionante de credincioşi se îndreaptă spre Şumuleu-Ciuc, unde va avea loc sâmbătă după-amiază marea procesiune de Rusaliile Catolice, închinată Fecioarei Maria, la eveniment fiind aşteptat şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa. 

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa de Est, adună catolici, în special de etnice maghiară, din ţară şi străinătate, dar şi credincioşi de alte confesiuni, care vin să se roage la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în biserica franciscană din apropiere, anul trecut la procesiunea din apropierea municipiului Miercurea Ciuc participând peste 100.000 de persoane. 

Unii dintre pelerini au parcurs pe jos şi sute de kilometri, pentru a ajunge la Şumuleu, însă cei mai mulţi vin cu autocarele sau maşinile personale. 

La fel ca în ultimii ani, aproximativ 2.000 de persoane din Ungaria au sosit la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse în circulaţie de căile ferate maghiare, special pentru acest eveniment. 

Străzile din Miercurea Ciuc sunt foarte aglomerate, încă de la primele ore ale dimineţii, autocarele şi maşinile fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale oraşului. 

Circulaţia rutieră pe mai multe artere din apropierea locului procesiunii este interzisă, pentru a le permite credincioşilor să se deplaseze în linişte. 

Peste 600 de angajaţi ai Ministerului de Interne sunt mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de prim-ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor cu probleme de sănătate. 

Unii dintre credincioşi respectă tradiţia de secole şi se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. 

La fel ca în ultimii ani, la eveniment sunt aşteptaţi să participe, în calitate de pelerini şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Herczegh Anita, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi alţi oficiali de la Budapesta. 

Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscanilor, organizatorii evenimentului, în jurul orei 10.30, va fi scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, procesiunea oficială pornind spre altarul în aer liber de pe dealul Şumuleu. 

Sfânta Liturghie de Rusalii începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de la altarul în aer liber de pe dealul Şumuleul Mic de către nunţiul apostolic al Vaticatului la Bucureşti, Monseniorul Miguel Maury Buendia. 

Predica va fi rostită de preotul Veress András episcopul diecezei din Györ, Ungaria, preşedintele conferinţei episcopale catolice din Ungaria. 

Potrivit organizatorilor, la eveniment va fi prezent şi Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma. 

Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj înscris pe crucea de piatră din faţa capelei Salvator, care se află în preajma locului pelerinajului: ' Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri'. AGERPRES

×