Directorul artistic al Fundaţiei Iaşi - Capitală Culturală Europeană (FICCE), Florin Cîntic, a demisionat din funcţie, după ce candidatura Iaşiului la titlul de Capitală Culturală Europeană a fost respinsă vineri de juriul de experţi.
'Sunt sigur că autorităţile locale vor continua să aloce resurse pentru acest proiect care a însemnat efortul neobosit al unei echipe de profesionişti de prim rang. Direcţiile de dezvoltare propuse în acest proiect pot genera în viitor o schimbare în bine în ceea ce priveşte oferta culturală a oraşului şi, de asemenea, pot genera o creştere a implicării cetăţenilor în activităţile culturale. Nu comentez decizia juriului şi le urez succes colegilor din oraşele selectate', a declarat jurnaliştilor Florin Cîntic, directorul artistic al Fundaţiei Iaşi-Capitală Culturală Europeană.
Delegaţia Iaşului a fost prezentă pe 9 decembrie, la Bucureşti, pentru a prezenta dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Din juriu au făcut parte zece experţi europeni, numiţi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor, precum şi doi experţi din România, numiţi de Ministerul Culturii şi validaţi de Comisia Europeană.
'Îmi pare tare rău de această oportunitate pierdută, ar fi fost o şansă foarte bună pentru a uni comunitatea în jurul unui proiect important pentru Iaşi, pentru a învăţa să lucrăm mai bine împreună în vederea dezvoltării Iaşului. Ne-am dorit foarte mult ca Iaşi 2021 să devină un proiect al ieşenilor, al întregii comunităţi', a precizat Iulian Boia, directorul executiv al FICCE.
La rândul său, viceprimarul cu atribuţii de primar interimar Mihai Chirica, a declarat că a contat şi decalajul iniţial cu care Iaşiul a intrat în această competiţie. 'Eu am spus de la început că e mai mult decât o formalitate, ci doar o muncă făcută cu abnegaţie într-un context nefavorabil. S-a demonstrat din nou: contextul a fost iar nefavorabil Moldovei. Niciun oraş nu a intrat în finală. Îmi pare rău că echipa mea nu a reuşit să surmonteze decalajul de timp pe care l-a pierdut în perioadă anterioară. Cred că am avut şi un prejudiciu de imagine major. De altfel, una dintre întrebările unui comisar european a fost şi pe această temă, cu ex-ul, ce să zic, noi am făcut tot ce a fost posibil', a spus primarul interimar Mihai Chirica.
În cursul acestei zile, Ministerul Culturii a anunţat că au intrat în finală oraşele Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Oraşele care au intrat în finală vor fi evaluate pe parcursul anului viitor, iar în septembrie 2016 va fi anunţată Capitală Europeană a Culturii din partea României în 2021.