Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță într-un interviu la RFI că au fost deja identificate peste 1.500 de persoane în vârstă, care au nevoie de ajutor în perioada carantinei, în contextul coronavirusului. El mai declară că transportul în comun rămâne deschis.
Emil Boc face un apel către populație să stea acasă în perioada carantinei generale, în contextul coronavirusului.
„Un mesaj pentru toți românii, oriunde s-ar afla, la Cluj sau oriunde în această țară: în primul rând, să înțeleagă faptul că astăzi, 1,5 miliarde de cetățeni ai planetei stau acasă într-o formă sau alta, într-o izolare într-o formă sau alta. Doi: dacă stăm astăzi acasă, avem șanse să ieșim mai repede din această criză. Cu cât nu vom sta acasă, cu atât ne vom îngreuna soarta. Stăm acasă, salvăm viețile noastre și ale celor dragi. Stăm acasă, ne salvăm locul de muncă, al nostru, al copiilor noștri și al celor care vor produce în continuare bani, ca să avem salarii, pensii și asigurări de sănătate. Mă adresez persoanelor vârstnice, pentru că sunt cele mai vulnerabile: stând acasă, își protejează viața lor, protejează viața celor dragi, își protejează pensia și salariile copiilor și nepoților lor, pentru că dacă vom sta mai mult în această criză, vor fi în pericol toate aceste lucruri. Hai să facem acest efort colectiv acum, pentru a ne fi mai bine mâine!", spune Boc.
Transportul în comun nu se închide în timpul carantinei
Edilul din Cluj-Napoca spune că transportul în comun rămâne deschis: „Transportul în comun, după cum ați putut vedea din Ordonanța militară, nu este închis, că asta ar însemna blocarea economiei și închiderea orașelor. Transportul în comun evident că funcționează cu o capacitate mult mai redusă și am făcut două lucruri. În primul rând, sunt polițiști locali în stațiile aglomerate sau cu mai multe persoane din oraș și nu lasă să se urce în autobuz decât în limita păstrării distanței sociale, prin coordonarea informației cu șoferul. Deci nu intră în autobuz decât atâția cât pot intra ca să păstrăm distanța de 1,5 metri între călători. Și doi: am făcut recomandarea, fără obligativitate deocamdată, dar e dură, să nu urce nimeni în autobuz fără mască, nu neapărat mască medicală, dar măcar o eșarfă sau ceva de genul acesta, pentru a împiedica răspândirea virusului".
Întrebat în ce condiții ia în calcul închiderea transportului în comun, Emil Boc a răspuns: „Acest lucru se va putea face numai prin Ordonanță militară la nivel central, pentru că într-un sistem de urgență nu ia fiecare măsuri după capul lui. Vă dați seama că dacă cineva ia într-un oraș și blochează economia de acolo, se răsfrânge în tot ce înseamnă împrejur și alții nu fac acest lucru, intervine panica, acolo este altceva. Aici nu se înțelege, această decizie ține de Guvernul național. Așa cum Guvernul național a spus că nu se circulă între orele respective, așa Guvernul național spune nu se circulă cu transportul în comun, dacă va fi cazul, dar nu luăm decizii în primării de capul nostru, facem un concurs de angajamente și de soluții, una mai trăsnită decât alta, în perioada stării de urgență (...). În consecință, nu se pune în discuție decât atunci când Guvernul va aprecia, dacă va aprecia că este nevoie, prin Ordonanțe militare".
Ajutor pentru vârstnici, pe durata carantinei
Primarul din Cluj-Napoca precizează că au fost deja identificate peste 1.500 de persoane în vârstă, care au nevoie de ajutor în perioada carantinei.
„Până în acest moment, noi am identificat 1.571 de persoane peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor (...). Noi, după ce primim solicitarea lor, fie cu funcționari de la Direcția de Asistență Socială, fie cu foarte mulți voluntari care s-au oferit și felicit societatea civilă clujeană pentru promptitudinea cu care a răspuns invitației noastre, sunt câteva fundații (...) care ne ajută cu voluntari, pentru a putea ajunge la acești oameni", declară Boc.
Emil Boc mai face un apel: „Aș mai face o mențiune foarte importantă. Între 11 și 13 au dreptul legal să iasă din casă, inclusiv la cumpărături. Fac acum apelul invers: noi toți ceilalți să lăsăm magazinele goale sau să nu mergem la piețe în acest interval de timp, tocmai pentru a le oferi șansa ca ei să nu stea la cozi și să se poată încadra în aceste două ore".
Sursa: Mediafax