Conducerea interimară al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava se află într-o luptă contra cronometru pentru a suplini lipsa de personal medical, în situația în care 252 de angajați sunt confirmați pozitivi ori incerți la infecția cu virusul COVID-19, a declarat colonelul medic Daniel Derioiu.
Managerul interimar a spus că, la preluarea funcţiei, a găsit circuite epidemiologice nefuncţionale şi materiale de protecţie în depozite, nedistribuite, dar a observat şi faptul că nu mai existau pârghiile de conducere.
Medicul a mai spus că secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) este grav afectată.
"Activitatea este foarte dificilă şi plină de riscuri în Terapie Intensivă. În continuare, suntem într-o luptă contra cronometru pentru a suplini această lipsă de personal medical şi de a extinde capacitatea de Terapie Intensivă ".
El a adăugat că, în prezent, la secţia ATI a spitalului de la Suceava 24 de paturi sunt ocupate, iar 11 pacienţi sunt ventilaţi mecanic.
"Suntem cu personalul de specialitate de ATI la limita de avarie. Funcţionăm acum cu 8 medici, 30 de asistente medicale care sunt parte dintre cele redistribuite din Bloc Operator, 15 infirmiere şi îngrijitoare, tot aşa, prin redistribuire".
În ceea ce priveşte modul în care personalul medical a fost afectat de infecție, Derioiu a spus că 55 de angajaţi ai spitalului sunt internaţi, iar o asistentă este internată la Terapie Intensivă.
Secretarul de stat Ionel Oprea a spus că, la momentul preluării de către managementul militar, spitalul din Suceava avea 10 % din personal, iar la acest moment "readucerea întregului personal este imposibilă".
Deja există 82 de cereri din partea unor angajaţi, care evocă boli grave de care suferă. "Am constatat deja că o parte din colegi nu pot fi aduşi pe perioada acestei epidemii, deoarece riscăm să se îmbolnăvească", a precizat Oprea.
Managerul interimar al spitalului a estimat şi cum va arăta un vârf al pandemiei la Suceava.
"Putem estima că în perioada următoare, într-un scenariu mai optimist, dacă se păstrează aceste reguli de distanţare socială, se poate aştepta ca un vârf de încărcare cu pacienţi să fie undeva la la 760 de paturi ocupate în sistemul sanitar din Suceava. Dintre aceştia, statistic vorbind, 10-15% pot fi pacienţi de Terapie Intensivă".
Oprea a vorbit şi despre reacţia unor angajaţi ai spitalului din Suceava, în momentul venirii managementului militar. "Nu este niciun conflict pentru că ceea ce a apărut pe diversele posturi media au fost punctele de vedere şi solicitările unor colegi de aici care nu şi-au exprimat niciodată doleanţele faţă de noi sau reproşuri, sau ce nu le convine", a spus el.
La începutul lunii aprilie, o echipă militară a preluat conducerea interimară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Județul Suceava are cel mai mare număr de infectări cu coronavirus din țară. Potrivit raportărilor de astăzi este vorba de 1.614 persoane.