x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Mândria Timișoarei a intrat la apă

Mândria Timișoarei a intrat la apă

de Diana Scarlat    |    15 Ian 2016   •   09:00
Mândria Timișoarei a intrat la apă

Scandalul izbucnit la Timişoara, după ce apa a-nceput să ţâşnească din carosabil, în mijlocul noului pasaj pentru care primăria a cheltuit 11 milioane de euro, ar avea la bază o decizie a primarului, care n-ar mai fi plătit ultima parte a lucrării.

Pasajul „Michelangelo”, inaugurat cu un cvartet de coarde la Timişoara, chiar de ziua primarului Nicolae Robu, are câteva izvoare pe mijlocul carosabilului. Surse din domeniul construcţiilor, de la Timişoara, spun că sunt multe probleme tehnice ale lucrării care a costat 11 milioane de euro, din fonduri europene, iar vina ar fi a edilului, care nu a mai vrut să plătească ultima parte a construcţiei. Astfel, cele mai importante măsuri de protecţie pentru a opri infiltrarea apei nu au mai fost făcute. „Pasajul este realizat la circa 60 de metri distanţă faţă de râul Bega, nivelul freatic fiind în strânsă legătură cu apa fluvială. Acolo au fost realizaţi nişte pereţi mulaţi – foarte adânci şi bine armaţi – care trebuie să aibă nişte rosturi între ei. Aceste rosturi trebuie să fie colmatate, adică umplute cu materiale care să fie impermeabile, astfel încât să nu permită circulaţia apei. Dacă acest lucru nu s-a făcut, apa fluvială se poate infiltra şi apar crăpături”, explică Nicolae Boţu, profesor la Facultatea de Construcţii de la Iaşi. Proiectarea a fost realizată de firma Search Corporation din Bucureşti, iar execuţia, de CCCF Timişoara, însă firma a dat faliment şi lucrarea a fost preluată de o altă companie.

În cazul pasajului care a fost prezentat încă de la inaugurare ca mândria primarului Timişoarei, încă nu se ştie dacă şi partea de proiectare s-a făcut incorect. Ar fi fost nevoie de proiectarea unor drenaje speciale de adâncime, pentru că pasajul este situat foarte aproape de Bega, într-o zonă saturată – adică plină de apă. „Drenajele de adâncime sunt nişte foraje care merg până la 17-18 metri în pământ şi care preiau toată pânza freatică. Dacă pereții mulați nu sunt dublați de un sistem de drenaj, în timp sunt străpunşi de apă, din cauza lipsei de etanşare sau de impermeabilizare a rosturilor pereților mulați”, spune specialistul în construcții Nicolae Boțu. Dacă se va constata că lucrarea a fost făcută prost, Timişoara ar putea da înapoi banii europeni.
 

×