x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Maramureş: Aproape 23.000 de păsări eutanasiate la Seini, după ce s-a confirmat al doilea focar de gripă aviară

Maramureş: Aproape 23.000 de păsări eutanasiate la Seini, după ce s-a confirmat al doilea focar de gripă aviară

19 Ian 2020   •   13:00
Maramureş: Aproape 23.000 de păsări eutanasiate la Seini, după ce s-a confirmat al doilea focar de gripă aviară

Aproape 23.000 de păsări de la o fermă avicolă din oraşul Seini au fost eutanasiate şi urmează a fi incinerate, după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară la o doua societate comercială situată pe aceeaşi platformă industrială agrară, a informat, duminică, prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini.

„După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial, au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a precizat prefectul, preşedinte al CLCB Maramureş.

Potrivit acestuia, a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea influenţei aviare în al doilea focar din localitatea Seini.

Ancheta epidemiologică efectuată de specialiştii DSVSA Maramureş a relevat că există un raport de cauzalitate, cele două ferme utilizând acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către Poliţie, jandarmi, Poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale.

De asemenea, se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. S-au realizat filtre rutiere la intrarea în judeţul Maramureş, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gripa aviara