x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Un nou parc a fost inaugurat la Sibiu. Teren de sport, zeci de specii de arbori, terasă panoramică

Un nou parc a fost inaugurat la Sibiu. Teren de sport, zeci de specii de arbori, terasă panoramică

de Redacția Jurnalul    |    12 Aug 2023   •   13:45
Un nou parc a fost inaugurat la Sibiu. Teren de sport, zeci de specii de arbori, terasă panoramică
Sursa foto: oradesibiu.ro

Un parc construit de la zero, dotat cu terenuri de sport și o minitiroliană, investiție cu finanțare europeană, a fost inuagurat la Sibiu.

Deschiderea festivă a Parcului Belvedere a avut loc vineri și a inclus activități și ateliere pentru copii și adulți, dar și un spectacol cu drone. Sibienii au putut urmări demonstrații de exerciții fizice, minigolf, fotbal, baschet și ciclism pe pump track, dar și demonstrații de magie și să participe la un atelier educativ despre plantele din Parcul Belvedere și unul despre colectarea selectivă corectă a deșeurilor, un atelier de pictat ghivece de flori și un atelier informativ despre îngrijirea unui parc.

„Calitatea locuirii în Sibiu crește prin astfel de amenajări. Noul parc adaugă suprafeței de zone verzi din Sibiu peste 6,4 hectare și va fi în același timp un spațiu pentru relaxare în aer liber și pentru activități sportive sau de recreere. Fie că este vorba despre o plimbare, joacă pentru cei mici sau despre practicarea minigolfului, fotbalului sau baschetului, Parcul Belvedere va fi un punct de atracție și de întâlnire a comunității. Este primul parc amenajat în Sibiu în ultimii 30 de ani și, mai mult, este un proiect de reconversie urbană prin care un teren viran primește utilitate publică”, a declarat primarul Astrid Fodor în deschidere.

Parcul a fost creat de la zero, prin excavarea a 60.000 de metri cubi și reprofilarea pantei prin reumplere cu balast, piatră spartă și pământ. S-au creat astfel 4 terase circulare pe care au fost amenajate de asemenea zone de liniște și relaxare. Au fost așterneruți aproximativ 25.000 mc de pământ fertil, care să susțină zona verde care include 585 arbori din 20 de specii, 6.000 de plante perene și 48.000 mp de zonă verde. De asemenea, a fost creată o platformă cu terasă panoramică, cu vedere spre munții Cindrel și râul Cibin. Au fost instalate un sistem de iluminat public eco-eficient, alcătuit din peste 200 de stâlpi de iluminat, de diverse dimensiuni, și 37 de proiectoare pentru iluminat ambiental, un inel de apă și o fântână artezienă cu jeturi de apă iluminate multicolor, 6 cișmele cu apă potabilă, din care 2 sunt adaptate pentru animalele de companie, mobilier urban și 2 toalete publice cu autocurățare și acces automat, precum și 11 hotspot-uri care asigură WiFi gratuit în zona parcului.

Sibienii care ajuns în parc se pot bucura de plimbări pe alei, de relaxare pe 40 de bănci și o zonă cu hamace, de fotbal, baschet, handbal și volei pe terenul multifuncțional, de minigolf, pe un teren cu 11 insule, cu suprafața artificială, o zonă de workout/fitness pe un teren de 150 mp, unde patru echipamente de fitness sunt dedicate seniorilor și persoanelor cu dizabilități, un pump track, în zona special amenajată pentru bicicliștii pasionați de trick-uri, o minitiroliană cu o cursă de 20 de metri și un slack line. De asemenea, copii au la dispoziție un loc de joacă complex, echipat cu diverse tipuri de echipamente, iar animalele de companie au spațiul lor special.

Energia necesară funcționării iluminatului public și a unei părți a consumatorilor din parc este asigurată prin 3 panouri solare, fiecare producând 2,1 kW/oră. Un element inovativ este maximizarea producției de energie prin orientarea mobilă a panourilor în formă de floare după poziția soarelui, unice în România.

Parte din acest proiect a fost și modernizarea străzii Preot Bacca, tronsonul dintre str. Islazului și str. Săcel, aceasta fiind una dintre căile de acces spre Parcul Belvedere.

Valoarea totală a investiției este de 3,9 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, restul fiind contribuția Primăriei Sibiu la proiect.

Parc Belvedere din Sibiu

×
Subiecte în articol: parc belvedere sibiu