x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O sărbătoare din epoca romană va fi reconstituită, într-un festival, la Dobrosloveni

O sărbătoare din epoca romană va fi reconstituită, într-un festival, la Dobrosloveni

04 Mai 2018   •   20:30
O sărbătoare din epoca romană va fi reconstituită, într-un festival, la Dobrosloveni

O sărbătoare din epoca romană va fi reconstituită la Dobrosloveni, în judeţul Olt, în cadrul unui festival ce va fi organizat cu finanţare nerambursabilă europeană, potrivit primarului localităţii, Gheorghe Tudoraşcu.

Aceasta a precizat vineri, pentru AGERPRES, că bugetul evenimentului va fi de aproximativ 200.000 de euro, finanţare obţinută printr-un proiect depus de administraţiile locale din Dobrosloveni şi din localitatea Mezdra din Bulgaria în cadrul Programului Interreg România - Bulgaria.

Proiectul respectiv, de aproape 500.000 de euro în total, prevede organizarea unor evenimente culturale în localităţile menţionate, respectiv un festival care să reconstituie o sărbătoare a romanilor la Dobrosloveni şi un festival ce va reconstitui evenimente din perioada medievală în localitatea Mezdra din Bulgaria.

"Luna aceasta va avea loc vizita în teren a partenerilor şi apoi vom semna contractul de finanţare şi vom trece la organizarea licitaţiilor astfel încât festivalul să aibă loc până la finalul lunii iunie 2019, aşa cum prevede proiectul. Va fi un festival de amploare, timp de mai multe zile, cu spectacole cu reenactori ce vor reconstitui scene de luptă, obiceiuri, ocupaţii, jocuri, meşteşuguri din vremea romanilor. Vom apela la regizori pentru reuşita evenimentului", a spus Tudoraşcu.

Edilul a menţionat că la eveniment vor fi prezenţi peste 100 de reenactori şi o echipă de reenactori va fi constituită la Dobrosloveni, formată din localnici interesaţi de istorie şi de viaţa dacilor şi a romanilor. Vestimentaţia şi obiectele necesare echipei de reenactori ce va fi formată la Dobrosloveni vor fi achiziţionate tot în cadrul proiectului menţionat.

În comuna Dobrosloveni se află unul dintre cele mai mari situri arheologice de la sud de Carpaţi, situl Romula - Reşca, unde au fost descoperite importante vestigii din epoca romană, precum cuptoare, clădiri cu hypocaust (încălzire prin podea) etc. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sarbatoare epoca romana olt