x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Orașul din România unde se va construi cea mai mare fabrică de cești din porțelan din Europa

Orașul din România unde se va construi cea mai mare fabrică de cești din porțelan din Europa

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2023   •   09:45
Orașul din România unde se va construi cea mai mare fabrică de cești din porțelan din Europa
Sursa foto: Hepta

Cea mai mare fabrică din cești de porțelan din Europa ar urma să fie construită într-un oraș din Ardeal.

Cea mai mare fabrică din cești de porțelan din Europa ar urma să fie construită la Alba Iulia. O firmă locală își va dezvolta parteneriatul cu IKEA printr-o investiție de peste 10 milioane de euro.

Inițiatorul proiectului este societatea locală IPEC SA, care are o relație veche de colaborare cu IKEA, fiind principalul furnizor de farfurii din porțelan pentru magazinele companiei suedeze.

Investiția ar urma să primească și un important ajutor de stat, motiv pentru care ministrul Finanțelor Marcel Boloș a vizitat luni societatea din Alba Iulia.

"Suntem acum în discuții pentru cel mai mare proiect și cea mai mare fabrică europeană, împreună cu IKEA care este de asemenea o investiție strategică pentru susținerea investițiilor pe care le realizează companiile și, fiind vorba despre un asemenea proiect de o asemenea anvergură și un asemenea parteneriat, este de datoria noastră să cunoaștem la fața locului problemele cu care se confruntă investitorii și, mai mult, să avem curajul ca aceste scheme de ajutor de stat, chiar unele personalizate să fie pentru noi un demers normal pentru a susține cu adevărat dezvoltarea economică a României”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, în fața fabricii IPEC.

Dacă proiectul va deveni realitate, fabrica de cești ar urma să fie cea mai modernă din lume.

Cristian Covaciu, cofondatorul IPEC, a precizat că proiectul este în discuții avansate, însă depinde foarte mult de ceea ce va face Guvernul României, în următoarea perioadă, respectiv dacă se va acorda ajutorul de stat promis.

În ceea ce privește angajații, ar putea fi vorba de 100 de persoane care să supravegheze tehnologia și sistemul de producție.

IPEC SA a avut în 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, aici fiind angajați aproximativ 500 de oameni. Fabrica este automatizată în procent de peste 80 la sută, potrivit Ziare.com

Fabrica va fi în totalitate automatizată, cu tehnologii care vor fi folosite în premieră mondială și ar urma să asigure undeva la 1% din producția mondială de cești din porțelan.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cești porțelan alba iulia