x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Paşca Palmer:Capitala are probleme grave de mediu, iar Primăria Generală are pârghiile necesare să le rezolve

Paşca Palmer:Capitala are probleme grave de mediu, iar Primăria Generală are pârghiile necesare să le rezolve

13 Sep 2016   •   18:31
Paşca Palmer:Capitala are probleme grave de mediu, iar Primăria Generală are pârghiile necesare să le rezolve

Bucureştiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare şi responsabilitatea să o facă, dar doamna primar general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului din considerente pe care nu le înţeleg, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer. 

'Aveam o întâlnire stabilită în această dimineaţă cu doamna primar general, iar dânsa nu a venit. În afară de lipsa de politeţe elementară de a anunţa că nu mai poate veni, nu înţeleg de ce a evitat această întâlnire. Am programat întâlnirea de acum câteva săptămâni pentru astăzi tocmai pentru că am încercat să acomodez agenda dânsei. Eu o invitasem la o discuţie strict tehnică, strict instituţională, pe problemele foarte grave cu care se confruntă Capitala în ceea ce priveşte calitatea mediului şi poluarea, şi pe care dânsa, ca primar general, are responsabilitatea să le rezolve. Nu ştiu ce s-a întâmplat, se pare ca doamna Firea s-a pierdut cu firea...', a afirmat Paşca Palmer. 

Potrivit ministrului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor. 

'O să vă enumăr pe scurt aceste probleme. Cea mai gravă problemă în clipa de faţă este problema calităţii aerului şi a faptului că suntem într-o situaţie de pre-infringement cu Comisia Europeană. Normele de poluare a aerului, în special pentru pulberi în suspensie, PM10, sunt depăşite. Comisia Europeană ne-a trimis scrisoarea care ne pune într-o situaţie precontencioasă şi Primăria avea obligaţia de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situaţia de infringement. Ori, eu înţeleg că toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este încă făcut. A intra într-o situaţie de infringement costă România şi practic toţi cetăţenii, în prima fază aproape 1,7 milioane de euro, ca amendă, iar ulterior până la 120.000 de euro pe zi, până se rezolvă situaţia. Nu cred că este fair-play ca toţi cetăţenii României să aibă de suportat această consecinţă pentru faptul că Bucureştiul nu şi-a făcut treaba', a explicat ministrul Mediului. 

Paşca Palmer a amintit faptul că, în urmă cu ceva timp, a avut o întâlnire cu primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, pe care l-a atenţionat în legătură cu acest subiect. 

'Am primit atunci toate asigurările că se fac paşi înainte şi înţeleg că a existat o scrisoare din partea Primăriei pentru Comisia Europeană în care s-a înaintat un termen de rezolvare a problemei iulie 2016. Suntem în septembrie şi tocmai din acest motiv am insistat să am această întâlnire cu doamna primar general Gabriela Firea. Am considerat că este bine ca dânsa să ştie că acestea sunt nişte priorităţi', a spus ministrul Mediului. 

Pe de altă parte, oficialul a adus în discuţie probleme lipsei reţelei de biciclete din Bucureşti, pentru care Ministerului Mediului a alocat, încă din anul 2014, suma de 10 milioane de euro şi din care Primăria Generală nu a cheltuit niciun ban. 

'Ministerul Mediului a alocat, încă din 2014, 10 milioane de euro Primăriei Generale pentru a face piste de biciclete. Din aceşti bani se puteau face 100 de kilometri de piste pentru biciclete în Bucureşti. Asta înseamnă jumătate din necesarul care a fost identificat prin planul de mobilitate urbană. În acest sens, eu vreau să ştiu foarte clar de la doamna primar dacă are de gând să cheltuie aceşti bani, pentru că altfel sunt bani pe care noi îi putem aloca pentru alte proiecte de mediu. Banii sunt în contul ministerului şi alocaţi special pentru acest subiect, iar Primăria trebuie pur şi simplu să înceapă să execute aceste lucrări. Şi eu vreau ca execuţia bugetară a ministerului să fie foarte bună, ori dacă banii aceştia stau aici alocaţi de doi ani şi nu sunt cheltuiţi, măcar Primăria să ne spună ca nu mai are de gând să-i folosească, îi realocăm pentru altcineva, entru alte primării din ţară mult mai interesate de modernizarea oraşelor şi confortul cetăţenilor', a precizat Cristiana Paşca Palmer. 

Totodată, ministrul Mediului a menţionat că o altă problemă ce trebuie rezolvată la nivelul Bucureştiului se referă la situaţia managementului deşeurilor. 

'Autorităţile locale sunt cele care au responsabilitatea de a crea infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deşeurilor. România este într-o situaţie foarte proastă faţă de alte state europene, în ceea ce priveşte managementului deşeurilor. Avem nişte ţinte de ţară şi suntem departe de le îndeplini. Aici este nevoie de un efort accelerat din partea autorităţilor locale. La nivelul Bucureştiului, din păcate, lucrurile stau foarte prost. 99% dintre deşeuri ajung la groapa de gunoi. Comisia Europeană a adoptat deja pachetul de economie circulară şi astfel Uniunea Europeană se îndreaptă către o direcţie în care deşeul este folosit ca resursă, ca materie primă secundară. Acesta trebuie colectat separat pentru a putea fi valorificat. Toate acestea ţin de nişte lucruri simple pe care le poate face Primăria şi de aceea voiam să vorbesc cu doamna primar cum vede dânsa lucrurile astea şi ce idei am putea să le sugerăm', a subliniat ministrul Mediului. 

Paşca Palmer a susţinut că Primăria Generală a Capitalei ar avea în plan construirea unui incinerator lângă Bucureşti, dar iniţiativa nu reprezintă 'o soluţie principală de rezolvare a problemei deşeurilor, dimpotrivă'. 

În viziunea ministrului Mediului, România trebuie să se îndrepte spre măsuri care să crească gradul de colectare selectivă, să încurajeze reciclarea, eco-designul şi 'nu să stăm liniştiţi că dacă avem deşeuri le băgăm într-un incinerator'. 

'Construind un incinerator de o capacitate foarte mare, ca să justifici o astfel de investiţie, trebuie să-l alimentezi tot timpul cu deşeuri. Dacă nu ai deşeu suficient în România, vei fi nevoit să le imporţi şi din alte ţări, iar noi tocmai asta încercăm să evităm - nu vreau ca România să devină o 'piaţă de desfacere' pentru gunoiul din alte ţări şi nici groapa de gunoi a Europei', a menţionat Cristiana Paşca Palmer. 

În consecinţă, ministrul Mediului a subliniat faptul că îi solicită primarului general al Capitalei să înainteze spre aprobare Consiliului General Planul Integrat de Calitate a Aerului, să precizeze oficial intenţia de a mai utiliza sau nu fondurile puse la dispoziţie pentru construcţia pistelor de biciclete, precum şi convocarea în scurt timp a primarilor de sector pentru startul în colectarea selectivă la nivelul Bucureştiului. 

În replică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, într-o declaraţie pentru AGEPRES, că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marţi, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns. 

"Am rugat-o pe doamna ministru să vină la Primărie, deoarece apăruseră câteva întâlniri urgente, legate de problema stringentă Radet - Elcen - Distrigaz Sud, plus o întâlnire cu reprezentanţi ai unor organisme internaţionale. Doamna ministru ne-a transmis că nu poate veni la Primărie. I-am transmis o solicitare de reprogramare a întâlnirii pentru marţi, 20 septembrie, ora 10:00. Nu am primit încă răspuns sau confirmare", a precizat Firea. 

De asemenea, edilul Capitalei a susţinut că, în cadrul întâlnirii cu reprezentaţii Ministerului Mediului, şi-ar dori să discute şi despre problema gestiunii deşeurilor în Municipiul Bucureşti, precum şi intenţia Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate "Lacul Văcăreşti". 

"Proiectul privind pistele de biciclişti în Capitală este în desfăşurare şi vom prezenta în cadrul întâlnirii cu echipa Ministerului Mediului tema acestui proiect. În privinţa alimentării cu apă şi canalizare, suntem în desfăşurare cu proiectele finanţate din fonduri UE, iar în legătură cu poluarea, Planul de calitate a aerului va fi pus în dezbatere publică în două săptămâni. În nici trei luni de mandat, am recuperat cât a fost posibil din întârzierea acestor proiecte. Am mai fi dorit să discutăm cu reprezentaţii Ministerului Mediului despre problema gestiunii deşeurilor în Municipiul Bucureşti, intenţia Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate "Lacul Văcăreşti", a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.AGERPRES

×
Subiecte în articol: cristiana pasca palmer